ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΙΣΤΟΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ S&P ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΝΑΤΑΡΑΞΕΩΝ

Η αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P, κατά μια βαθμίδα, στο «B-», μπορεί να αποτέλεσε θετικό στοιχείο, καθώς οι δύο έτεροι αμερικανικοί οίκοι, Fitch και Moody’s, μας διατηρούν στο «CCC» και «Caa3» αντίστοιχα, αλλά δεν κατάφερε να προσδώσει μια νέα δυναμική στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η απουσία ουσιαστικών εξελίξεων στο ασφαλιστικό, καθώς η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθιστά στην τρέχουσα φάση τουλάχιστον, την οποιαδήποτε τύπου ανοδική αντίδραση, ως ανακλαστικού τύπου, κατ’ ακολουθία της κίνησης των ξένων αγορών.

Το ενδιαφέρον στο εσωτερικό, πλην των εξελίξεων στο ασφαλιστικό στρέφεται στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών την τρέχουσα εβδομάδα και στην επιστροφή των επικεφαλής την προσεχή εβδομάδα, με ζητούμενο αφενός την επίσπευση της αξιολόγησης και αφετέρου την αποδοχή των προτάσεων της κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις.

Ο γενικός δείκτης κινείται στη ζώνη 540-550 μονάδων, αδυνατώντας προς το παρόν να αντιδράσει ανοδικά έστω και σε μια τεχνικής φύσεως κίνηση μετά την έντονη πτώση από την αρχή του έτους. Ο φόβος για μια περαιτέρω πτώση, που θα σχετίζεται είτε με εξωγενείς παράγοντες είτε με δυσμενείς εγχώριες εξελίξεις, όπως μια εμπλοκή στην ψήφιση του ασφαλιστικού θα ανοίξει το δρόμο για τα χαμηλά του 2012 προς τις 470 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση η αντίδραση της αγοράς λόγω και της πτωτικής υπερβολής του τελευταίου μήνα θα είναι έντονα ανοδική με πρώτο στόχο την επαναπροσέγγιση των 630-650 μονάδων.

 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.