REUTERS: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΝΟΤΟ ΠΑΡΑ ΤΟ ΟΡΑΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ

Την αύξηση των ανέργων σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα προβλέπει η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters αναφορικά με τις πιο ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. Εν τούτοις τα καλά νέα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι ότι το τέλος της ύφεσης στον Ευρωπαϊκό Νότο είναι πλέον ορατό.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 40 οικονομολόγων την περασμένη εβδομάδα και ήρθε στο φως τη Δευτέρα 22 Ιουλίου μετά τη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών των G-20 και των Κεντρικών Τραπεζιτών.

Περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου υφίστανται το κύριο βάρος των πολιτικών λιτότητας σε όρους κοινωνικού και οικονομικού κόστους.

Οι οικονομολόγοι της έρευνας προβλέπουν ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα θα παραμείνει μέχρι και το 2015 πάνω από το 27%.

Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 12,2% το Μάιο, ποσοστό που ισοδυναμεί με 19,3 εκατομ. ανέργους, όσος δηλαδή ο πληθυσμός της Αυστρίας και του Βελγίου.

«Η ατέλειωτη δημοσιονομική λιτότητα απλώς δεν έφερε αποτέλεσμα και η ανεργία –ειδικά η ανεργία μεταξύ των νέων– παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα για την Ευρωζώνη», σχολίασε ο Alan MCQuaid, οικονομολόγος της Merrion Stockbrokers του Δουβλίνου, ενώ πρόσθεσε ότι «η έλλειψη μέτρων υπέρ της ανάπτυξης, θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν τα ποσοστά ανεργίας αυξημένα για ένα ορισμένο διάστημα στις χώρες της περιφέρειας».

Σε δημοσκόπησή του το Reuters την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπίσει την ανεργία των νέων μαζί με το τραπεζικό σύστημα ως τις βασικότερες απειλές για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση έδειξε ότι η Πορτογαλία και η Ισπανία αναμένεται να επανέλθουν σε οριακή ανάπτυξη το 2014, ενώ και η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ύφεση μετά από έξι συνεχόμενα έτη συρρίκνωσης του ΑΕΠ της, έστω και εάν η καθαρή ανάπτυξη μοιάζει να απέχει πολύ.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδουν οι οικονομολόγοι της δημοσκόπησης στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές είναι σήμερα η μόνη κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για την οικονομία της Ισπανίας, η οποία επιβραδύνεται από τη ραγδαία μείωση της κατανάλωσης και την συνεχόμενη κρίση στην αγορά ακινήτων, κάτι το οποίο συνάδει με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Η Ισπανία «δεν πρόκειται να δει ταχεία ανάπτυξη σύντομα, λαμβανομένων υπόψη των ανισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί στη χώρα και πρέπει να διορθωθούν, κι έτσι προς το παρόν δεν μπορώ να δω ουσιώδη ανάπτυξη στην Ισπανία ως το 2016 το νωρίτερο», σημείωσε ο οικονομολόγος της M&G Valores της Μαδρίτης.

Η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά, με την οικονομία να συρρικνώνεται κατά 4-5% το 2013. «Η συνολική εικόνα παραμένει ανάμεικτη. Η αποκατάσταση της ισορροπίας στα δίδυμα ελλείμματα –του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και του προϋπολογισμού– που αντανακλούσε την [ασθένεια] της ελληνικής οικονομίας επί χρόνια, είναι μια θετική ένδειξη», δήλωσε ο οικονομολόγος του ΙΟΒΕ, Α. Τσακανίκας.

Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικά πολιτικά προβλήματα, καθώς έχει συρρικνωθεί η πλειοψηφία της κυβέρνησης με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ, ενώ συνεχίζεται η έντονη αναστάτωση ιδίως μετά την έγκριση την περασμένη εβδομάδα του νομοσχεδίου που προβλέπει τις απολύσεις 25.000 υπαλλήλων του δημόσιου τομέα μέσα σε οκτώ μήνες, αναφέρει το Reuters.

Τέλος, και η Πορτογαλία αντιμετωπίζει πολιτική κρίση η οποία απειλεί να εκτροχιάσει την εφαρμογή του μνημονίου δανεισμού της. Τους φόβους των επενδυτών προσπάθησε να εξαλείψει ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, καθώς, όπως τόνισε, δεν συζητάει το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές παρά την ύπαρξη των προβλημάτων.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.