ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2015

Βασικές Εξελίξεις:

  • Εκλογική αναμέτρηση 25ης Ιανουαρίου
  • Αξιολόγηση προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής
  • Επανεμφάνιση σεναρίων για πιθανό Grexit

Εξέλιξη Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας:

Πηγή: InDeepAnalysis.gr

Σημείωση: Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο επιστημονικό άρθρο Petrakis P.E., Valsamis D.G., Kostis P.C. (2014) Uncertainty Shocks in Eurozone Periphery Countries and Germany, Cyprus Economic Policy Review 8(2), pp. 87-106.

Σύνοψη:

Το επίπεδο αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία μετά από μια περίοδο αποκλιμάκωσης βρίσκεται για το μήνα Ιανουάριο του 2015 σε υψηλό πενταετίας.

Συγκεκριμένα για το μήνα Ιανουάριο του 2015 ο δείκτης ανήλθε στις 577,61 μονάδες έναντι 303,94 μονάδων που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, σημειώνοντας αύξηση 90,3%.

Ήδη, από τον Αύγουστο 2014 παρατηρούμε ότι η πορεία του δείκτη είναι έντονα ανοδική δείγμα των έντονων αρνητικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ύστερα από μια φάση αποκλιμάκωσης της αβεβαιότητας (Ιούλιος 2013-Αύγουστος 2014) η ελληνική οικονομία εισέρχεται πάλι σε υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιστροφή στην αβεβαιότητα δεν προέρχεται κατά κύριο λόγο από δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες αλλά από την πολιτική συγκυρία. Ο πολιτικός παράγοντας στην παρούσα φάση είναι δημιουργός μελλοντικών οικονομικών διαταραχών.

Η πρόσφατη αύξηση της αβεβαιότητας αποτυπώνεται και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου η οποία οφείλεται όχι μόνο στην επιδείνωση της μακροοικονομικής θέσης της Ελλάδας και της γενικότερης αποστροφής στον κίνδυνο που χαρακτηρίζει τις αγορές αυτό το διάστημα, αλλά και σε παρεμβάσεις πολιτικού χαρακτήρα.

Μεσοπρόθεσμα αναμένουμε τη διατήρηση του δείκτη σε υψηλά επίπεδα. Η αποκλιμάκωσή του θα εξαρτηθεί μεταξύ άλλων από την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, τη βιωσιμότητα του χρέους, την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και εν γένει την πολιτική σταθερότητα.

 

Κατεβάστε σε μορφή pdf το Δελτίο Οικονομικής Αβεβαιότητας: Ιανουάριος 2015

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.