ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

KLAUS SCHRADER | Ανωτερος οικονομολογος και υποδιευθυντης του Κεντρου Ευρωπαϊκης Πολιτικης στο Ινστιτουτο Παγκοσμιας Οικονομιας του Κιελου
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Ο Klaus Schrader αναπτύσσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα σε συνάρτηση με την ατέρμονη οικονομική κρίση η οποία επιτείνεται.  

 

Όταν το 2010 αρχίσαμε να ασχολούμαστε με την ελληνική κρίση, δεν φαντάζονταν πολλοί πως το 2016 θα εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Οι περισσότεροι θεωρούσαν πως η κρίση θα κρατούσε 2-3 χρόνια. Στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, και τις άλλες χώρες η κρίση διήρκεσε μέχρι το 2014.

Μέχρι πέρυσι το καλοκαίρι, το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα βρισκόταν σε όλα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στην Ευρώπη. Μετά τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, πολλοί θεώρησαν ότι τελείωσε η κρίση στην ελληνική οικονομία και πως η Ε.Ε. θα μπορούσε να εστιάσει στο προσφυγικό.

Η προσφυγική κρίση διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο: Οι Ευρωπαίοι θεωρούσαν ότι οι ελληνικές αρχές δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα σύνορα της ζώνης Σένγκεν και εξεπλάγησαν με την ανεπάρκεια της διοικητικής οργάνωσης στην Ελλάδα σε αυτό το επίπεδο. Όμως, τα προβλήματα της Ελλάδας ήταν γνωστά, όπως και η έλλειψη πόρων για να διαχειριστεί το ευρωπαϊκό αυτό πρόβλημα από μόνη της.

Βέβαια, η προσφυγική κρίση δεν αφορά ελληνικό πρόβλημα, οι εταίροι κατάλαβαν ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το θέμα των συνόρων και το προσφυγικό. Στην αρχή της συζήτησης για τη διαχείριση της κρίσης προσπαθούσαν να αναβάλλουν τη διαδικασία. Δεν βοηθούσε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην προσπάθεια αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, η διατήρηση της οικονομικής κρίσης. Ίσως αυτό αποτελεί ένα καλό νέο: οι Ευρωπαίοι εταίροι καταλαβαίνουν ότι η ελληνική οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμα, ενώ οι δυνατότητες της Ελλάδας είναι περιορισμένες. Τόσο η προσφυγική, όσο και η οικονομική κρίση της Ελλάδας αποτελούν ευρωπαϊκό καθήκον που πρέπει να επιλυθεί από όλους τους εταίρους μαζί. Το 2016 βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος και των δύο αυτών κρίσεων.

 

Ο Klaus Schrader παρουσιάζει τις παραπάνω θέσεις του στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ημερίδα: ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.