ΒΕΛΤΙΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΤΟΥ 2013

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Ελλήνων αυξήθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2013, αλλά παραμένει πολύ χαμηλή, σύμφωνα με τα αποτελέσματα διεθνούς έρευνας της εταιρείας Nielsen.

Η έρευνα διεξήχθη κατά την περίοδο 13-31 Μαΐου 2013, και αφορά σε δείγμα 29.000 καταναλωτών, οι οποίοι πραγματοποιούν αγορές μέσω διαδικτύου. Το δείγμα αυτό προέρχεται από 58 διαφορετικές χώρες από την Ασία, την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Βόρεια Αμερική.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 7 μονάδες και έφθασε τις 47 μονάδες (Διάγραμμα 1). Η μεταβολή αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση διεθνώς, μαζί με την Κολομβία και το Πακιστάν. Ωστόσο, η συνολική επίδοση της Ελληνικής οικονομίας αποτελεί την πέμπτη χαμηλότερη μετά την Πορτογαλία (33 μονάδες), την Ιταλία και την Ουγγαρία (41 μονάδες) και την Κροατία (45 μονάδες).

Διάγραμμα 1. Καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελληνική οικονομία.

Πηγή: Nielsen (2013).

Ο παγκόσμιος δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης της Nielsen αυξήθηκε κατά μία μονάδα στις 94 μονάδες στο δεύτερο τρίμηνο. Σημαντική αύξηση του δείκτη καταγράφηκε στις ΗΠΑ (+3 μονάδες  - στις 96 μονάδες), στη Βρετανία (+4 μονάδες - στις 79 μονάδες) και στην Ιαπωνία (+5 μονάδες - στις 78 μονάδες), ενώ ο δείκτης έμεινε σταθερός στη Γερμανία στις 90 μονάδες.

Η εμπιστοσύνη μειώθηκε σε 14 από τις 29 Ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι μειώσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς, οι αυξήσεις φόρων και η υψηλή ανεργία συνέχισαν να βαραίνουν τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο του Cambridge Club της Nielsen κ. Βενκτατές Μπάλα, «Ο Ευρωπαίος καταναλωτής βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής και στην πραγματικότητα, στη Nielsen βλέπουμε διαφορετικές ταχύτητες, με τους Γερμανούς καταναλωτές να έχουν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ακολουθούμενοι από τους Βρετανούς, τους Γάλλους και κατόπιν τους Ιταλούς και τους Έλληνες, όπου η εμπιστοσύνη είναι χαμηλή».

Σχετικά με την αντίληψη για την ύπαρξη ύφεσης ή όχι, το 55% των ερωτηθέντων σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρεί ότι η χώρα του βρίσκεται σε κατάσταση ύφεσης (Διάγραμμα 2). Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το πρώτο τρίμηνο του 2011 και έπειτα.

Διάγραμμα 2. Πιστεύετε ότι η χώρα σας είναι σε κατάσταση ύφεσης αυτή τη στιγμή;

Πηγή: Nielsen (2013).

Η μεγαλύτερη βελτίωση σχετικά με την αντίληψη για την ύφεση παρατηρείται στη Βόρεια Αμερική όπου το ποσοστό των κατοίκων που θεωρούν ότι η οικονομία τους βρίσκεται σε ύφεση μειώθηκε από 75% το πρώτο τρίμηνο του 2013 σε 69%, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2007 και έπειτα. Οι αντίστοιχες μεταβολές σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2013, για τις υπόλοιπες περιοχές είναι -4% στην Ασία και στην Αφρική, -2% στην Ευρώπη, -1% στην Ασία και +6% στη Λατινική Αμερική.

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.