ΗΠΑ: ΜΕΡΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΤΥΧΙΟΥ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗ

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει λάβει χώρα μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Brookings, περισσότερες από 20 πολιτείες κατήργησαν την κατοχή πτυχίου ως προϋπόθεση για πρόσληψη, προκειμένου να διευρύνουν τους προσληφθέντες χωρίς πτυχίο, αλλά με δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί από κοινοτικό κολέγιο, προγράμματα πιστοποίησης, τον στρατό, αλλά και πρακτική εξάσκηση, τους λεγόμενους «STARs» (skilled through alternative routes).  

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη εφαρμοστεί νόμοι και πολιτικές που απαγορεύουν τις διακρίσεις ως προς τον τρόπο απόκτησης εκπαιδευτικής γνώσης. Όταν το πτυχίο αποτελούσε βασική προϋπόθεση, αυτόματα αποκλειόταν σχεδόν το 80% των λατινοφώνων ή ισπανοφώνων και σχεδόν το 70% των αφροαμερικανών, βετεράνων και των εργατών γης.

Παρά το ότι είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, η μέχρι τώρα πορεία του εγχειρήματος φαίνεται θετική, καθώς περισσότερες από 20 πολιτείες δεσμεύτηκαν για ετήσια εστίαση σε προσλήψεις με βάση τις δεξιότητες. Αυτή η αλλαγή αποτυπώνεται και στις αγγελίες εργασίας. Συγκεκριμένα, κατά τους 12 μήνες πριν ληφθούν αυτές οι κρατικές ενέργειες, σε ποσοστό 51% το πτυχίο ζητείτο ως προϋπόθεση, ενώ τους 12 μήνες μετά τις ενέργειες αυτές, το ποσοστό έπεσε στο 41,8%. Έχει μάλιστα ενδιαφέρον ότι οι κλάδοι, όπου παρατηρήθηκαν περισσότερο αυτές οι αλλαγές είναι της διοίκησης, του ΙΤ, της διακυβέρνησης και του ανθρώπινου δυναμικού.

Η μερική μεταβολή της αμερικανικής αγοράς εργασίας από την εστίαση στο πτυχίο στην εστίαση στις δεξιότητες και οι μέχρι τώρα θετικές προοπτικές της μας ανοίγουν έναν νέο δρόμο προς διερεύνηση. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε ανθρώπους που σήμερα θεωρούνται ότι δεν κατέχουν επαρκή προσόντα, δηλαδή πτυχίο, με ό,τι θετικό κάτι τέτοιο συνεπάγεται, όχι μόνο σε επαγγελματικό, αλλά και, συνακόλουθα, σε προσωπικό επίπεδο.

Διάλεξε από τα προγράμματά μας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες σου:
Κατεύθυνση Προγραμμάτων Ανάπτυξης Επαγγελματικών Δεξιοτήτων | E-Learning Πανεπιστήμιο Αθηνών (elearningekpa.gr)

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών

E-Learning Προγράμματα

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: