ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: ΜΙΑ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το In Deep Analysis συνοψίζει σκέψεις του Καθηγητή, Μ. Χαλιάσσου, σχετικά με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και το ρόλο της Ελλάδας υπό το φως της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος τις μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους, στο πλαίσιο της Ημερίδας με τίτλο ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Μεταφέροντας την ιδιαιτέρως αρνητική του οπτική για τις εξελίξεις, εστίασε σε τρία ζητήματα:
Το πρώτο αφορά στην εικόνα που παρουσιάζει η Ευρώπη προς τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και τον εαυτό της, ως προς την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων. Το προσφυγικό πρόβλημα αποτελεί μια εξωγενή και απροσδόκητη κρίση. Η δυνατότητα της Ευρώπης να την αντιμετωπίσει, όμως, ήταν «τραγική». Οι εικόνες μεταναστών να πνίγονται φτάνοντας στα ελληνικά νησιά ή να συσσωρεύονται στην Ειδομένη, δεν δημιουργούν εμπιστοσύνη σε κάποιον που θέλει να επενδύσει στην Ευρώπη ή στην Ευρωζώνη.
Ένα δεύτερο αρνητικό σημείο αφορά στο πρόσωπο που επέδειξε η Ευρώπη, πέρα από την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων, ως προς τη διάθεσή της να κατανείμει το βάρος με δίκαιο τρόπο.
Είδαμε ότι τέτοια διάθεση δεν υπάρχει. Υπάρχει διάθεση να εξασφαλίσει κάθε χώρα τα μέγιστα πλεονεκτήματα για την ίδια (σε κάποιες χώρες περισσότερο, σε άλλες λιγότερο): Υπάρχουν ορισμένες πρωτοβουλίες, όπως η στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν πάρα πολύ γενναία μέσα στο γερμανικό περιβάλλον, όπου είχε να αντιμετωπίσει σοβαρές αντιδράσεις, ως προς το άνοιγμα της Γερμανικής οικονομίας προς τους μετανάστες. Είδαμε επίσης τις αρνητικές αντιδράσεις των άλλων χωρών.
Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα επέδειξε ένα πολύ ωραίο πρόσωπο: Πραγματικά οι νησιώτες, μέσα στη δική μας κρίση, βοηθούν τους μετανάστες και προσπαθούν να τους περισώσουν. Αυτό ήταν καταπληκτικό. Αξίζει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες για συλλογή υπογραφών. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν έχει οικονομικό αντίκρισμα και δεν διευκολύνει την προσέλευση επενδυτών.
Σε ό,τι αφορά την τύχη των μεταναστών, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για τη συμφωνία με την Τουρκία, είναι και αυτή έτοιμη να ναυαγήσει και να βυθιστεί πολύ σύντομα. Από την άλλη, δεν αναμένουμε να ανοίξουν τα βόρεια σύνορα. Έτσι παραμένει πολύ μεγάλη η πιθανότητα να εγκλωβιστούν στη χώρας μας οι χιλιάδες που βρίσκονται ήδη εδώ. Οι συγκεκριμένοι μετανάστες προσπαθούν να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη και όχι να βολευτούν δεξιά-αριστερά. Υπάρχουν άτομα με μεγάλες ιδέες και ικανότητες. Μπορούν να συμβάλλουν και μέσα στην ελληνική οικονομία. Τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ότι 4.000 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν στην Τουρκία από Σύρους μετανάστες. Η Ελλάδα, όμως, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει ούτε την ευκαιρία αυτή, αδυνατώντας να τους προσφέρει χώρο ώστε να αναπτυχθούν οικονομικά.
* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.
Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE
Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο
ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.
Πρόγραμμα Crowdfunding
Εξειδικευμένη γνώση με το κύρος του Πανεπιστημίου Αθηνών
E-Learning Προγράμματα
Σχετικά άρθρα
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ; |
Η ΠΟΛΥΠΛΟΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ |
- 1 από 138
- ›
Συνεντεύξεις
Συνεντεύξεις: |