ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΒΟΗΘΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Γ. ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ

Όταν μια οικονομία βγαίνει από ένα μνημόνιο, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι αυξημένος συστηματικός κίνδυνος που έχει ως κύρια πηγή το πολιτικό πεδίο. Δυστυχώς αυτό ακριβώς επιτύχαμε! Είναι η στιγμή που η επιτάχυνση των εκλογών βοηθά την οικονομία, το διαισθάνονται και οι πολίτες.

Την άποψη αυτή μεταφέρει στο Liberal.gr, ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ, που θεωρεί ότι μόνο έτσι θα γίνει δυνατόν να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές με το δημόσιο αίσθημα για να ξαναγεννηθεί η αισιοδοξία.

Βλέπει μια "μελαγχολική" ανάπτυξη και το 2019, που δεν θα φανεί στις τσέπες των πολιτών, τονίζοντας ότι αυτό είναι το καλό σενάριο, αφού η διεθνής κρίση είναι ήδη εδώ, οι κίνδυνοι αυξάνονται προς τα τέλη του 2019 και η παγκόσμια αβεβαιότητα μπορεί να φέρει ανατροπές, και καταιγίδα στις κεφαλαιαγορές.

Εκτιμά ότι η ανάκτηση από την Ελλάδα της εμπιστοσύνης των αγορών δεν αναμένεται να συμβεί πριν το 2020, και χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη αποστολή τυχόν έκδοση φέτος δεκαετούς ομολόγου.

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη δήλωση Σημίτη για νέα προσφυγή στον ESM, απαντά ότι μπορεί να αποκλειστούμε από τις διεθνείς αγορές αν οι διεθνείς συνθήκες χειροτερεύσουν, κάνουμε σοβαρά λάθη πολιτικής, επιδεινωθεί η κατάσταση στις τράπεζες ή αλλάξει η δημοσιονομική μας εικόνα. Εναλλακτικά, λέει, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο πως έχουν τελειώσει οι ελληνικές ρυθμίσεις χρέους. Είναι τέτοιο το ύψος του, που θα δικαιολογούσε μια νέα συζήτηση.

Συνέντευξη στο Γιώργο Φιντικάκη

- Κάντε μας τη δική σας πρόβλεψη για την ελληνική οικονομία το 2019. Πώς τη φαντάζεσθε σε ένα χρόνο από σήμερα;

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται μέχρι στιγμής σ’ ένα σταθεροποιημένο μονοπάτι (με εξισορροπημένο δημοσιονομικό ισολογισμό και ισοζύγιο εξωτερικού πληρωμένο) χαμηλής αναπτυξιακής πορείας που κυμαίνεται γύρω το 2% ετησίως.

Η φύση όμως της ανάκαμψης είναι τέτοια (στηρίζεται σε εξαγωγές και επενδύσεις που θα έλθουν χωρίς τραπεζικό σύστημα), που συνοδεύεται από αργή βελτίωση των ατομικών εισοδημάτων και εντατική χρήση χαμηλής εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού.

Έτσι η επιδείνωση της φτώχειας έχει σταθεροποιηθεί αλλά η αναδιανεμητική πολιτική της κυβέρνησης έχει πολύ μικρά θετικά αποτελέσματα σε σύγκριση με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται.

Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές (σε σχέση με την διάθεση προς εργασία και σε σύγκριση με τις γειτονικές οικονομίες) μαζί με τους παραγωγικούς περιορισμούς που θα απεικονίζονταν σε περίπτωση ανάκαμψης στο ισοζύγιο πληρωμών, δεν επιτρέπουν μία ρωμαλέα αναπτυξιακή έξοδο. Υπό κανονικές συνθήκες αυτή θα είναι και η εικόνα της οικονομίας στο τέλος του 2019.

- Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί η όποια θετική προοπτική;

Υπάρχουν τέσσερις συνθήκες οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν αρνητικά ακόμα και αυτήν την «μελαγχολική» ανάπτυξη :

Η πρώτη είναι να μετατραπεί η παγκόσμια αβεβαιότητα σε μείζονα οικονομική κρίση. Η δεύτερη συνθήκη είναι να χαθεί ο δημοσιονομικός έλεγχος λόγω κυρίως αποφάσεων των δικαστηρίων. Η τρίτη είναι να ανέβει πολύ το πολιτικό θερμόμετρο. Τέλος η τέταρτη είναι ότι οι πηγές κινδύνου που συνδέονται με εξωτερικούς παράγοντες (Τουρκία, Κόσοβο) να μην διατηρηθούν σε ελέγξιμα επίπεδα.

- Δηλαδή μπορεί να επιβεβαιωθεί η ρήση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ακόμη και για νέα προσφυγή στον ESM;

Δεν γνωρίζω γιατί υπήρξε παρόμοια αναφορά και καλό θα ήταν να είχαμε μία αιτιολόγηση. Εφόσον όμως με ρωτάτε, θα σας έλεγα ότι μπορεί να ξαναποκλειστούμε από τις διεθνείς αγορές εάν α) χειροτερεύσουν οι διεθνείς συνθήκες ή κάνουμε σοβαρά λάθη πολιτικής, β) επιδεινωθεί η κατάσταση στις τράπεζες και αφήσουμε τον χρόνο να κυλήσει ανεκμετάλλευτο και γ) αλλάξει η δημοσιονομική εικόνα που έχουμε.

Εναλλακτικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο ότι έχουν τελειώσει οι ελληνικές ρυθμίσεις χρέους. Είναι τέτοιο το ύψος του που θα δικαιολογούσε μία νέα συζήτηση.

- Σε παλαιότερη συνέντευξη, είχατε εκτιμήσει ότι το 2019 θα διαμορφωθούν προϋποθέσεις ισχυρής καταιγίδας στις αγορές. Επιμένετε σε αυτή την εκτίμηση;

Η κρίση για την οποία συζητούσαμε το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ. Την αισθάνονται οι δυτικές οικονομίες με μείωση των ρυθμού μεγέθυνσης και οι μικρότερες χώρες με υψηλά χρέη.

Το ίδιο θα την αισθανθούν και οι μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις με υψηλά χρέη, ενώ αντιθέτως το χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει βελτιώσει τη θέση του.

Μπορεί να πάρει τη μορφή της καταιγίδας ; Ναι αλλά κυρίως στις κεφαλαιαγορές και όχι με την σφοδρότητα του 2008 γιατί σήμερα υπάρχει πλεονασμός ρευστότητας.

Όμως σε μία ακραία αρνητική εκδοχή του μέλλοντος θα δίναμε μία πιθανότητα εμφάνισης που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του 20%. Ένα 15% καταλαμβάνει ένα καλό και αναπάντεχο σενάριο και 65% καταλαμβάνει το σενάριο των λίγο-πολύ κανονικών συνθηκών.

- Και σε τι βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία όλες αυτές οι εστίες αβεβαιότητας, όπως Brexit, Τραμπ, εμπορικοί πόλεμοι, έξαρση λαϊκισμού, ευρωεκλογές;

Οι κίνδυνοι αυξάνονται προς το τέλος του 2019 και το 2020. Ήδη όμως η σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών και η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας έχουν δημιουργήσει ένα υψηλής αβεβαιότητας περιβάλλον, όπου οι μικρότερες οικονομίες αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους.

Αν έπρεπε να κάνω μια υπόθεση εργασίας, θα έλεγα ότι το Brexit θα γίνει λίγο-πολύ διαχειρίσιμο (έγκριση πρότασης Μέι ή ακύρωση Brexit), ενώ ο Τραμπ θα ξανασκεφτεί την σύγκρουσή του με την Κίνα αφού η αμερικανική βιομηχανία και οικονομία δεν βοηθιούνται από την πολιτική του.

- Σε τι οφείλεται η καθυστέρηση της χώρας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών;

Η καθυστέρηση της χώρας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών είναι περίπου φυσιολογική αφού λογικά δεν αναμένεται να συμβεί (να αποκτήσει δηλαδή επενδύσιμη βαθμίδα) πριν έλθει το 2020.

Η βελτίωση αυτή μπορεί να επιβραδυνθεί περαιτέρω εάν χαθεί ο έλεγχος της δημοσιονομικής διαχείρισης.

Παράγοντας εξάλλου επιβράδυνσης αποτελεί το γεγονός ότι καθυστερεί η επίλυση του τραπεζικού προβλήματος (ρυθμίσεις Κατσέλη, έγκριση προγράμματος ΤΧΣ ή ΤΕ για τα κόκκινα δάνεια, βραδεία δημιουργία δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων κ.τ.λ.).

Στους πρώτους μήνες του 2019, υπό κανονικές συνθήκες, θα μπορούσε να αναζητήσει η Ελλάδα καταρχήν ένα ποσό μέχρι 5 δις ευρώ για δημόσιο δανεισμό αλλά με πενταετή ορίζοντα.

Εάν επιχειρήσει κάποιος το δεκαετές θα είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή.

- Εν κατακλείδι αρκετοί εκτιμούν ότι το καλό σενάριο για την Ελλάδα είναι να προκηρυχθούν σύντομα εκλογές, ενώ το κακό σενάριο συνεπάγεται μια προεκλογική περίοδος που θα παραταθεί για αρκετούς μήνες μέσα σε ένα διεθνές σκηνικό με αναταράξεις. Ποια η γνώμη σας;

Το πολιτικό προσωπικό με μία μη κατανοητή σπουδή φόρτωσε το 2019 με πολύ σημαντικές πολιτικές εκκρεμότητες (ΠΔΓΜ, εσωτερική αστάθεια, κρίση αντιπροσώπευσης).

Παράλληλα συσσωρεύτηκαν σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τον πολιτικό κύκλο (επανειλημμένες εκλογικές αναμετρήσεις).

Όταν μία οικονομία βγαίνει από ένα μνημόνιο το μόνο που δε χρειάζεται είναι αυξημένος συστηματικός κίνδυνος που ως πηγή βρίσκεται κυρίως στο πολιτικό πεδίο.

Δυστυχώς αυτό ακριβώς «επιτύχαμε»! Ουσιαστικά με τον τρόπο όμως αυτό, και λόγω βεβαίως των εξαιρετικά υψηλών δημοσιονομικών υποχρεώσεων οδηγούμεθα σε μία κοινωνικά αποδιαρθρωτική προοπτική.

Είναι η στιγμή που η επιτάχυνση των εκλογών βοηθά στην οικονομία. Εξάλλου αυτό το διαισθάνονται και οι πολίτες.

Έτσι θα γίνει δυνατόν να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές με το δημόσιο αίσθημα για να ξαναγεννηθεί η αισιοδοξία.

 

Πρώτη δημοσίευση: Liberal.gr, 9 Ιανουαρίου 2019

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 7

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

4/9/2019 - Ο Π. Πετράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος E-Learning του ΕΚΠΑ, μιλάει για το Πρόγραμμα στην εκπομπή Ράδιο City, στο σταθμό Αθήνα 9.84 (audio).

Π. Πετράκης: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα (audio) – Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη - 23 Απριλίου 2018

3.3.2018 / Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλάει για το βιβλίο του ‘’Να το πεις της νύχτας σου’’ στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, στην εκπομπή “Και γύρω γύρω πόλη” με τον Γιάννη Θεοδόση και τη Φρόσω Ζαγορίτου

26.2.2018 - Ο Παναγιώτης Πετράκης σε α΄ πρόσωπο | diastixo.gr

26.2.2018 – Όλα ξεκινούν με μια δολοφονία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη -Μία αστυνομική ιστορία | iefimerida

24.2.2018 – Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια | Πρώτο Θέμα

22.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου»: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | www.cnn.gr

- 22.2.2018 – Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Athens Voice – Στέφανος Τσιτσόπουλος

- 21.2.2018 – Ξαφνιάζει ευχάριστα ο έγκριτος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, με την μεταφυσική – αστυνομική ιστορία, την οποία υπογράφει (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Antenna.gr/news

- 20.2.2018 – Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Protothema.gr

- 20.2.2018 – Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”)| Newsbeast

- 20.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου» – Η πρώτη λογοτεχνική «απόπειρα» του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | Alfavita.gr

- 20.2.2018 – “Να το πεις της νύχτας σου’’, μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία στην Αθήνα της κρίσης Μαρία Αλεξίου | Athens Voice

- 20.2.2018 – Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλά στο φακό του Culturenow.gr για το μυθιστόρημά του, «Να το πεις της Νύχτας σου»

-24/01/2018 | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, για το Eurogroup της Δευτέρας 22/01/18 στον Παύλο Τσίμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στις 24/01/2018, 10:00

15/01/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της 15ης Ιαν. 18 με τίτλο “Proteste gegen Sparmaßnahmen”

17/12/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ | Καλημέρα (Γ. Αυτιάς)

13/12/2017 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

17/07/17 – «Έξοδος στις Αγορές» | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Ραδιόφωνο 24/7

18/06/2017 - "Eurogroup και Τετάρτη Προγραμματική Περίοδος" – Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 – Εκπομπή: Και γύρω γύρω πόλη με τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου

01/03/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ | Πρώτη Γραμμή (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)

01/03/2017 - Συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του CNN Greece (Τάσος Οικονόμου)

25/02/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Φαίη Μαυραγάνη)

16-2-2017 | Συμμετοχή στην εκπομπή Action Θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 με θέμα: Ευρώ ή Δραχμή

13/11/2016 Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" Alpha 989

12/11/2016 Εκπομπή "Europe" ΕΡΤ1 

20/10/2016 - Τοποθέτηση στην παρουσίαση βιβλίου "Η Εγκυκλοπέδεια του Μάγκα" του Νίκου Τσακνή

13/7/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1

28/6/2016 - Συμμετοχή στην εκπομπή Χ2 στο κανάλι Action24

24/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

23/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή Τώρα

06/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 - STUDIO 3

26/05/2016 - Συνέντευξη στον Α. Λιάρο στο Αιχμή ραδιόφωνο

25/05/2016 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα στο ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

24/05/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Focus, ΕΡΤ Τηλεόραση

24/05/2016 - Συνέντευξη στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

23/05/2016 - Δήλωση στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο πλαίσιο ρεπορτάζ – αφιερώματος με τίτλο: "Brexit or not"

10/05/2016 -  'Συνέντευξη στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ1"

30/04/2016 - 'Αρθρο στην εφημερίδα "RealNews"

28/04/2016 -  'Αρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία"

28/04/2016 - Δήλωση στην "Καθημερινή" με θέμα "Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών"

07/02/2016 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984

25/01/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ)

20/01/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή Στούντιο 3 (14:00), ΕΡΤ1

18/12/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

16/12/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (08:45)

18/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

09/11/2015 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (18:30)

07/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

06/11/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ZDF

03/11/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

29/10/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (09:30)

26/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (13:30)

22/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

13/10/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

06/10/2015 - Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική εκπομπή "Η Φωνή της Ελλάδας", ΕΡΤ

06/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

01/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984

09/09/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

07/09/2015 - Συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση Νορβηγίας (15:00)

07/09/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1, (10:15-11:15)

26/08/2015 - Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 (10:30)

25/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (16:15)

21/08/2015 - Συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

17/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (11:15)

29/07/2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση" ΕΡΤ1

28/07/2015 - Συνέντευξη στο ARD German Radio (Alfred Schmit)

27/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5

26/07/2015 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

17/07/2015 - Συνέντευξη στον Andreas Macho (Γερμανός δημοσιογράφος)

16/07/2015 - Συνέντευξη στην Guardian

16/07/2015 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα, Σκαϊ 100,3 (10:30)

15/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Δίκτυο E-24

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Sky News (12:00)

11/07/2015 - Συνέντευξη στhn εφημερίδα Siempre (Μεξικό)

10/07/2015 - Συνέντευξη στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1

10/07/2015 - Συνέντευξη στην RAI ITALIA TV, (16:00)

08/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

07/07/2015 - Συνέντευξη στην Gieselmann, Ζeit Οnline
07/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, MEGA Channel (16:00)

07/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Status Radio 94,2 (09:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στον Edvardas Spokas, Λιθουανική τηλεόραση LRT

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Julien Neny, Ιταλική τηλεόραση ITELE

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Καναδική τηλεόραση, CTV Canada AM (14:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Qilong WANG, China Newsweek

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Alpha TV (21:30)

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Star Channel (20:00)

03/07/2015 - Συνέντευξη στην Chen Zhanjie, Xinhua News Agency (15:30)

03/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (07:45)

02/07/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (22:30)

02/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

02/07/2015 - Συνέντευξη στον κ. Αποστολίδη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Status Radio (09:30)

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

30/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

30/062015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

29/06/2015 - Συνέντευξη στον Leandro Colon από Εφημερίδα της Βραζιλίας

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

28/06/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά FM

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο BBC

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

25/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (17:45)

24/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Η Ώρα της Ευρώπης", ΕΡΤ1, (22:15)

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο Euronews

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (09:00-10:00)

23/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Αντύπα,  Παραπολιτικά FM 90,1, (21:30)

23/06/2015 - Συνέντευξη στη Γερμανική Κρατική Τηλεόραση ARD (με την κ. Σ. Ζακελίνα)

23/06/2015 - Άρθρο στην εφημερίδα  "Folha de São Paulo" (Βραζιλία)

23/06/2015 - Συνέντευξη στην Εβδομαδιαία Γερμανική Εφημερίδα Die Zeit (με τον κ. Ζαχαράκη)

23/06/2015 - Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό Deutsche Welle (15:30)

22/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (11:50)

22/06/2015 - Συνέντευξη στον Eric Moylan, National Irish Radio, (08:40)

21/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Ψάλτη, Real FM 97,8, (08:30)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Europe", ΕΡΤ1, (12:00)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Ραδιοφωνική εκπομπή "Live Breakfast", BBC 5, (08:30)

18/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Ο Κόσμος της ΕΡΤ", ΕΡΤ1, (20:00)

18/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega Channel

18/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP (στον κ. Χαδούλη)

18/06/2015 - Συνέντευξη στoν Τηλεοπτικό Σταθμό BBC (στον Κώστα Καλλέργη)

17/06/2015 - Συνέντευξη στo Γερμανικό Τηλεοπτικό Σταθμό ARD

17/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (12:00)

16/06/2015 - Συνέντευξη στη Reporter Γιεσέν Κορίνα, Γερμανική Τηλεόραση ZDF (2ο Κρατικό Κανάλι) (16:00)

15/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (14:50)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (10:30)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (09:45)

01/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (στον Θ. Σιάφακα) (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

28/05/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Fairplay" της ΝΕΡΙΤ

28/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 12:30)

27/05/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

27/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

26/05/2015 - Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το ειδησεογραφικό site News247.gr

26/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 FM (10:30)

25/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (08:50)

24/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Action 24 (10:00)

23/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

20/02/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

22/01/2015 - Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 

26/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Newtimes.RU

22/01/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

22/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Kurier

21/01/2015 - Συνέντευξη στην Ισπανική Τηλεόραση HispanTv

07/01/2015 - Συνέντευξη στην Repórter, revista Exame 

05/01/2015 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24