ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗ

Το λογαριασμό της ψευδαίσθησης που είχε η κυβέρνηση ότι με την υπερφορόληγηση μπορεί να έρθει η ανάπτυξη και άρα η μείωση των κόκκινων δανείων, πληρώνουν σήμερα οι τράπεζες, όπως λέει στο liberal.gr,  o Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ.

Και εξηγεί ότι είναι εναντίον κάθε οικονομικής λογικής, να ελπίζει κανείς ότι υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δανειακά ανοίγματα σε μια οικονομία που στραγγαλίζεται από τη λιτότητα, αφού «δύο καρπούζια κάτω από την ίδια φτωχή μασχάλη δεν χωρούν», κάτι που γνώριζαν οι σχεδιαστές του 3ου Μνημονίου. 

Δεν κρύβει την ανησυχία του μήπως επανέλθουν οι πιέσεις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, πλήττοντας περαιτέρω την επενδυτική αξιοπιστία, και ενώ οι αγορές έχουν ήδη συννεφιάσει για την ελληνική οικονομία, αποτιμώντας το κόστος δανεισμού για το δεκαετές ομόλογο στο 4,5%.

«Νομίζω ότι εισερχόμαστε σιγά – σιγά στην διακεκαυμένη ζώνη του φθινοπώρου, όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα συνδυασμό κινδύνων, από το ζήτημα των τραπεζών, το τέλος του φθηνού χρήματος και το ακριβό πετρέλαιο μέχρι τη νευρικότητα που προκαλούν η Ιταλία και η Τουρκία. Καλό θα ήταν η Ελλάδα να μην αποτελούσε ένα ακόμη παράγοντα αβεβαιότητας», όπως τονίζει χαρακτηριστικά .

Το θέμα των κόκκινων δανείων και των τραπεζών επανέρχεται δριμύτερο, όμως ο Ντράγκι είχε προειδοποιήσει εδώ και ένα χρόνο τη κυβέρνηση ότι αυτό θα συμβεί. Είναι δυνατόν σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται, να καταφέρουν ποτέ οι τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια; 

Να θυμίσω ότι πριν τον Ντράγκι είχε βάλει το θέμα με έντονο τρόπο και το ΔΝΤ. Είναι προφανές ότι από τα μέσα του 2017 είχε γίνει κατανοητό ότι ο όγκος των κόκκινων δανείων της ελληνικής οικονομίας ήταν αναλογικά με άλλες χώρες, ιδιαίτερα υψηλός.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και τρόικα, έκαναν ένα βασικό λάθος επιμένοντας στην υπερφορολόγηση που οδήγησε σε επίταση του προβλήματος. Είναι πολύ γνωστό ότι απομόχλευση στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή μείωση του δανειακού βάρους, που στη περίπτωση των τραπεζών σημαίνει μείωση των κόκκινων δανείων, δεν πρέπει να γίνεται με ταυτόχρονη υπερφορολόγηση. Η’ για να το πούμε διαφορετικά, όταν απομοχλεύεις τον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να μπορεί να κάνεις επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Οι σχεδιαστές του 3ου Προγράμματος το γνώριζαν. Για να μην το κάνουμε λοιπόν, μας είχαν δώσει 86 δισ. ευρώ (όχι για να τα γυρίσουμε πίσω). Εμείς όμως επιλέξαμε (τονίζω το επιλέξαμε) ένα λανθασμένο μείγμα πολιτικής που έκανε ακριβώς το αντίθετο («καθαρή έξοδος», κ.ό.κ.). Αυτό φάνηκε και στον ρυθμό απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και δανείων. Τον Σεπτέμβριο του 2018 συνεχίστηκαν να μειώνονται αλλά με μειούμενο ρυθμό. Οι προσδοκίες για την απομείωσή τους το 2019 είναι πολύ – πολύ μικρότερη, πράγμα που κάνει όλους σκεπτικούς.

Με άλλα λόγια «δύο καρπούζια σε μία (φτωχή) μασχάλη» δεν χώρεσαν. Τις ψευδαισθήσεις αυτές πληρώνουν σήμερα οι τράπεζες. Αν σε αυτό προσθέσετε και τις επιπτώσεις του κινήματος «δεν πληρώνω» όπως αυτό το έχουν οικειοποιηθεί κυρίως μεγαλοοφειλέτες (που είναι βασικό πρόβλημα), μπορείτε να κατανοήσετε τι συμβαίνει σήμερα. Λογικά λοιπόν η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα (τραπεζικό σύστημα) αγκομαχεί και πανικοβάλει τους επενδυτές.

Μήπως οι καθυστερήσεις στα εργαλεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων (πλειστηριασμοί, πώληση σε funds), σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανάπτυξη, αποβούν τελικά μοιραίες; Μήπως κινδυνεύουμε να επανέλθει το ΔΝΤ και να πιέσει για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως παλαιότερα;

Στο πλαίσιο μίας χαμηλής πτήσης ανάπτυξης είναι γεγονός ότι φαίνεται ευκολότερη η λύση της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά θα θίξει καίρια την επενδυτική αξιοπιστία για άλλη μία φορά και ενδεχομένως προκληθεί πρωτόγνωρος πανικός στον ευρύτερο πληθυσμό αναλόγως με τη λύση που θα προκριθεί. Συνεπώς χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Τι τεχνικές και νομικές δυσκολίες έχει η λύση του ειδικού φορέα διαχείρισης για τα «κόκκινα» δάνεια – ενός τύπου bad bank; Δεν αγγίζει το ευαίσθητο θέμα των κρατικών ενισχύσεων; 

Για να υλοποιηθούν τα Asset Protection Schemes απαιτούνται αρκετά περίπλοκες διαδικασίες για τις οποίες όμως υπάρχει εμπειρία και από την Ιταλία, την Ισπανία κ.τ.λ. Γενικώς θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι σωστές λύσεις απαιτούν και τον κατάλληλο χρονισμό. Όσο καθυστερούμε, και έχουμε καθυστερήσει ήδη, τόσο ακριβότερες γίνονται οι λύσεις. Για την ελληνική περίπτωση έχω υποστηρίξει από πολύ παλιά ότι θα πρέπει να επιλεγεί ένα μείγμα λύσεων και όχι μόνο μία από αυτές. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο σε μέγεθος και δύσκολα αντιμετωπίσιμο.

Το ερώτημα είναι πως τα αξιολογούν όλα αυτά οι αγορές, όπου σε συνδυασμό με την υπόθεση των συντάξεων και την υπόθεση της Ιταλίας, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει φτάσει στο 4,5%, ενώ η Moodys έχει προειδοποιήσει ακόμη και με υποβάθμιση της Ελλάδας, αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα…

Νομίζω ότι εισερχόμαστε σιγά – σιγά στην διακεκαυμένη ζώνη του φθινοπώρου που είχαμε και μαζί εκτιμήσει ότι περιμέναμε από το καλοκαίρι: Ιταλία, Τουρκία, επιτόκια ΗΠΑ, λήξη ευρωπαϊκού QE, πετρέλαιο και γεωστρατηγικά ζητήματα (Σκόπια, γεωτρήσεις Τουρκίας). Καλό θα ήταν να μην προσθέταμε και εμείς αβεβαιότητα. Οι εκδηλώσεις της όμως είναι παρούσες: spreads και τράπεζες. Θέλει προσοχή από εδώ και πέρα γιατί φοβάμαι ότι σε μια κρίσιμη μας καμπή ο πολιτικός παράγοντας παίρνει πάλι τα ηνία από την οικονομική αναγκαιότητα. 

Ας πάμε στο θέμα των συντάξεων. Έχει ξαναγίνει ποτέ να καταθέτει μια κυβέρνηση ένα προϋπολογισμό με δυο εκδοχές, μια «εσωτερικού» συνεπή με τις εξαγγελίες για μη περικοπή των συντάξεων –αλλά και χωρίς αντίμετρα, και μια «εξωτερικού, γραμμένη με το βλέμμα στους δανειστές;

Η κίνηση ενδεχομένως διεκδικεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Εάν είχε γίνει δύο με τρία χρόνια πριν θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγάλη αναταραχή. Και τώρα προκαλεί κάποια μορφή δυσπιστίας, αλλά επειδή η ενέργεια διαθέτει ακόμα συναινετικά χαρακτηριστικά το αρνητικό αποτέλεσμα είναι περιορισμένο. Όμως αυτοί που μας παρακολουθούν πιστεύω ότι αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι μπορεί να υπάρξουν αρνητικές (μη συναινετικές) εξελίξεις.

Αυτή η κατάσταση δεν παρατείνει την αγωνία των συνταξιούχων που δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει, αλλά και όλων των άλλων, που δεν ξέρουν αν θα ισχύσουν τα αντίμετρα, όταν οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το Δεκέμβριο;

Το ζήτημα των συντάξεων είναι πολύ μεγάλο: Πολιτικά και οικονομικά. Κατανοητή η αγωνία όλων των ενδιαφερομένων αλλά θα ήθελα να λάβετε υπόψη σας και την αγωνία που αρχίζουμε να έχουμε για τις εξελίξεις ως προς το αν εισέλθουμε σε μια περίοδο βαριάς αναταραχής.

Όσο για τις διαβεβαιώσεις που δίνονται περί του αντιθέτου να θυμίσω ότι οι μεγάλες περίοδοι αναταραχής είχαν έρθει μετά από περιόδους που δίνονταν πλούσιες διαβεβαιώσεις περί ομαλών εξελίξεων (α΄ εξάμηνο 2015 Ελλάδα, Ιταλία καλοκαίρι 2018), οι οποίες όμως οδήγησαν σε παραλίγο μεγάλα ατυχήματα. 

Εφόσον γίνει αποδεκτό το «καλό» σενάριο, δηλαδή η μη περικοπή των συντάξεων, αυτό δεν συνεπάγεται μια αδικία ; Το ρωτώ διότι οι μεν –παλαιοί– συνταξιούχοι θα ωφεληθούν, αλλά θα θυσιαστούν θετικά κοινωνικά μέτρα ύψους 1 δισ. ευρώ…

Πρώτα θα δούμε τι θα αποφασιστεί και μετά θα δούμε ποιος ωφελείται και ποιος αδικείται. Προς το παρόν όμως με απασχολεί η διαπίστωση ότι εάν αποφασιστεί αναστολή της μείωσης των συντάξεων, αυτή θα έλθει να πλήξει τις υποχρεώσεις μας για την τήρηση του 3,5% από το 2019 και μετά. Συνεπώς η αναστολή του μέτρου θα πρέπει να συνοδεύεται και από πρόγραμμα απομείωσης των υποχρεώσεών μας για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019. 

Σχολιάστε μας την πορεία των επενδύσεων. Από αρχική πρόβλεψη για αύξηση φέτος 12,6%, τελικά αυτές θα αυξηθούν μόλις… 0,8% το 2018. Είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο ρυθμός ανάπτυξης 2,1% που προβλέπει για φέτος η κυβέρνηση, δίχως επενδύσεις; Τι πιστεύετε; 

Δυστυχώς όλη η λειτουργία της οικονομικής πολιτικής έχει μια κατεύθυνση στήριξης στην διαχείριση της ζήτησης που είναι βεβαίως κατανοητό και για πολιτικούς λόγους διότι όπως είναι γνωστό η πολιτική αυτή βελτιώνει γρηγορότερα το διαθέσιμο εισόδημα. Στην προσπάθεια αυτή ξεχνιούνται οι αναγκαιότητες που συνδέονται με τα διαρθρωτικά προβλήματα και αυτό συμβαίνει εδώ και τρία χρόνια περίπου παραγκωνίζοντας την έννοια των διαρθρωτικών μεταβολών.

Έτσι τον καιρό αυτό που διαπιστώνουμε την άνοδο πάλι της αβεβαιότητας και μάλιστα σε ένα διεθνές κλίμα αυξημένης αβεβαιότητας. Αυτό όμως είναι μια κατάσταση που απομακρύνει την επενδυτική εμπιστοσύνη αυξάνοντας το χρόνιο παραγωγικό επενδυτικό κενό της ελληνικής οικονομίας. Όσον αφορά για τον ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ συνεχίζουμε να περιμένουμε ένα 2%. Όμως αυτό θα εξαρτηθεί σημαντικά από το ζήτημα των συντάξεων.

Πρώτη δημοσίευση: liberal.gr, 6 Οκτωβρίου 2018

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 7

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις:

4/9/2019 - Ο Π. Πετράκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος E-Learning του ΕΚΠΑ, μιλάει για το Πρόγραμμα στην εκπομπή Ράδιο City, στο σταθμό Αθήνα 9.84 (audio).

Π. Πετράκης: Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα (audio) – Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη - 23 Απριλίου 2018

3.3.2018 / Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλάει για το βιβλίο του ‘’Να το πεις της νύχτας σου’’ στο ραδιοφωνικό σταθμό 9.84, στην εκπομπή “Και γύρω γύρω πόλη” με τον Γιάννη Θεοδόση και τη Φρόσω Ζαγορίτου

26.2.2018 - Ο Παναγιώτης Πετράκης σε α΄ πρόσωπο | diastixo.gr

26.2.2018 – Όλα ξεκινούν με μια δολοφονία. Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη -Μία αστυνομική ιστορία | iefimerida

24.2.2018 – Το μυθιστόρημα του καθηγητή Πετράκη έχει έντονα στοιχεία θρίλερ καθώς καταπιάνεται με τις προσπάθειες για την εξιχνίαση ενός φόνου που συμπορεύονται με όσα σημαντικά ορίζουν τις ζωές των πρωταγωνιστών του: το τυχαίο, τη συντροφικότητα, την ευτυχία, την αβεβαιότητα, την απώλεια | Πρώτο Θέμα

22.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου»: Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | www.cnn.gr

- 22.2.2018 – Ωραίο αστυνομικοπολιτικό βιβλίο και ένα ισχυρό δοκίμιο για την κρίση από τον καθηγητή πανεπιστημίου Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Athens Voice – Στέφανος Τσιτσόπουλος

- 21.2.2018 – Ξαφνιάζει ευχάριστα ο έγκριτος Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ, με την μεταφυσική – αστυνομική ιστορία, την οποία υπογράφει (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Antenna.gr/news

- 20.2.2018 – Στα χρόνια της κρίσης διαδραματίζεται στην Αθήνα μία μεταφυσική – αστυνομική ιστορία. Η εξέλιξή της θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της τυχαιότητας και των ανθρώπινων σχέσεων. (“Να το πεις της νύχτας σου”) | Protothema.gr

- 20.2.2018 – Το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη (“Να το πεις της νύχτας σου”)| Newsbeast

- 20.2.2018 – «Να το πεις της νύχτας σου» – Η πρώτη λογοτεχνική «απόπειρα» του Καθηγητή Οικονομικών Παναγιώτη Πετράκη | Alfavita.gr

- 20.2.2018 – “Να το πεις της νύχτας σου’’, μια μεταφυσική – αστυνομική ιστορία στην Αθήνα της κρίσης Μαρία Αλεξίου | Athens Voice

- 20.2.2018 – Ο Παναγιώτης Πετράκης μιλά στο φακό του Culturenow.gr για το μυθιστόρημά του, «Να το πεις της Νύχτας σου»

-24/01/2018 | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, για το Eurogroup της Δευτέρας 22/01/18 στον Παύλο Τσίμα και στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής στις 24/01/2018, 10:00

15/01/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στο τηλεοπτικό δίκτυο της γερμανικής τηλεόρασης ZDF στο πλαίσιο ρεπορτάζ για τις κινητοποιήσεις της 15ης Ιαν. 18 με τίτλο “Proteste gegen Sparmaßnahmen”

17/12/17 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ | Καλημέρα (Γ. Αυτιάς)

13/12/2017 - Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών ΕΚΠΑ, στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

17/07/17 – «Έξοδος στις Αγορές» | Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ στο Ραδιόφωνο 24/7

18/06/2017 - "Eurogroup και Τετάρτη Προγραμματική Περίοδος" – Συνέντευξη του Π. Ε. Πετράκη, Καθηγητή Οικονομικών Επιστημών ΕΚΠΑ, στον ΑΘΗΝΑ 9.84 – Εκπομπή: Και γύρω γύρω πόλη με τους Γιάννη Θεοδόση και Φρόσω Ζαγορίτου

01/03/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ | Πρώτη Γραμμή (Β. Λυριτζής – Δ. Οικονόμου)

01/03/2017 - Συνέντευξη στο διαδικτυακό κανάλι του CNN Greece (Τάσος Οικονόμου)

25/02/2017 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon TV (Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων – Φαίη Μαυραγάνη)

16-2-2017 | Συμμετοχή στην εκπομπή Action Θέμα στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24 με θέμα: Ευρώ ή Δραχμή

13/11/2016 Τα πρόσωπα του Σαββατοκύριακου" Alpha 989

12/11/2016 Εκπομπή "Europe" ΕΡΤ1 

20/10/2016 - Τοποθέτηση στην παρουσίαση βιβλίου "Η Εγκυκλοπέδεια του Μάγκα" του Νίκου Τσακνή

13/7/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1

28/6/2016 - Συμμετοχή στην εκπομπή Χ2 στο κανάλι Action24

24/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων

23/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ στην εκπομπή Τώρα

06/06/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 - STUDIO 3

26/05/2016 - Συνέντευξη στον Α. Λιάρο στο Αιχμή ραδιόφωνο

25/05/2016 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα στο ΣΚΑΙ ραδιόφωνο

24/05/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Focus, ΕΡΤ Τηλεόραση

24/05/2016 - Συνέντευξη στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF

23/05/2016 - Δήλωση στην εφημερίδα «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» στο πλαίσιο ρεπορτάζ – αφιερώματος με τίτλο: "Brexit or not"

10/05/2016 -  'Συνέντευξη στην εκπομπή Studio 3 της ΕΡΤ1"

30/04/2016 - 'Αρθρο στην εφημερίδα "RealNews"

28/04/2016 -  'Αρθρο στην εφημερίδα "Ημερησία"

28/04/2016 - Δήλωση στην "Καθημερινή" με θέμα "Νέες θέσεις εργασίας ανοίγουν σε εξειδικευμένους τομείς των τραπεζών"

07/02/2016 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 984

25/01/2016 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR (Μέρος Α, Μέρος Β, Μέρος Γ)

20/01/2016 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή Στούντιο 3 (14:00), ΕΡΤ1

18/12/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

16/12/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (08:45)

18/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

09/11/2015 - Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM (18:30)

07/11/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

06/11/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ZDF

03/11/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

29/10/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (09:30)

26/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (13:30)

22/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

13/10/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

06/10/2015 - Συνέντευξη στη Ραδιοφωνική εκπομπή "Η Φωνή της Ελλάδας", ΕΡΤ

06/10/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1

01/10/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984

09/09/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ARD

07/09/2015 - Συνέντευξη στην Κρατική τηλεόραση Νορβηγίας (15:00)

07/09/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή ΕΡΤ Ενημέρωση, ΕΡΤ1, (10:15-11:15)

26/08/2015 - Συνέντευξη στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5 (10:30)

25/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (16:15)

21/08/2015 - Συνέντευξη στο Ισπανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

17/08/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (11:15)

29/07/2015 - Συμμετοχή στην εκπομπή "ΕΡΤ Ενημέρωση" ΕΡΤ1

28/07/2015 - Συνέντευξη στο ARD German Radio (Alfred Schmit)

27/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5

26/07/2015 - Συνέντευξη στην εφημερίδα "Έθνος της Κυριακής"

17/07/2015 - Συνέντευξη στον Andreas Macho (Γερμανός δημοσιογράφος)

16/07/2015 - Συνέντευξη στην Guardian

16/07/2015 - Συνέντευξη στον Π. Τσίμα, Σκαϊ 100,3 (10:30)

15/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Γερμανικό Δίκτυο E-24

14/07/2015 - Συνέντευξη στο Sky News (12:00)

11/07/2015 - Συνέντευξη στhn εφημερίδα Siempre (Μεξικό)

10/07/2015 - Συνέντευξη στo Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ANT1

10/07/2015 - Συνέντευξη στην RAI ITALIA TV, (16:00)

08/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM 99,5 (08:30)

07/07/2015 - Συνέντευξη στην Gieselmann, Ζeit Οnline
07/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, MEGA Channel (16:00)

07/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Status Radio 94,2 (09:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στον Edvardas Spokas, Λιθουανική τηλεόραση LRT

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Julien Neny, Ιταλική τηλεόραση ITELE

06/07/2015 - Συνέντευξη στην Καναδική τηλεόραση, CTV Canada AM (14:00)

06/07/2015 - Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Qilong WANG, China Newsweek

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Alpha TV (21:30)

05/07/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή, Star Channel (20:00)

03/07/2015 - Συνέντευξη στην Chen Zhanjie, Xinhua News Agency (15:30)

03/07/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (07:45)

02/07/2015 - Συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (22:30)

02/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

02/07/2015 - Συνέντευξη στον κ. Αποστολίδη, Ραδιοφωνικός Σταθμός Status Radio (09:30)

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

01/07/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

30/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

30/062015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

29/06/2015 - Συνέντευξη στον Leandro Colon από Εφημερίδα της Βραζιλίας

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

29/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA Channel

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha TV

28/06/2015 - Συμμετοχή σε τηλεοπτική εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Action 24

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Παραπολιτικά FM

28/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο BBC

28/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

25/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (17:45)

24/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Η Ώρα της Ευρώπης", ΕΡΤ1, (22:15)

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Τηλεοπτικό Δίκτυο Euronews

24/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 984, (09:00-10:00)

23/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Αντύπα,  Παραπολιτικά FM 90,1, (21:30)

23/06/2015 - Συνέντευξη στη Γερμανική Κρατική Τηλεόραση ARD (με την κ. Σ. Ζακελίνα)

23/06/2015 - Άρθρο στην εφημερίδα  "Folha de São Paulo" (Βραζιλία)

23/06/2015 - Συνέντευξη στην Εβδομαδιαία Γερμανική Εφημερίδα Die Zeit (με τον κ. Ζαχαράκη)

23/06/2015 - Συνέντευξη στον Τηλεοπτικό Σταθμό Deutsche Welle (15:30)

22/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (11:50)

22/06/2015 - Συνέντευξη στον Eric Moylan, National Irish Radio, (08:40)

21/06/2015 - Συνέντευξη στο Γ. Ψάλτη, Real FM 97,8, (08:30)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Europe", ΕΡΤ1, (12:00)

20/06/2015 - Συνέντευξη στην Ραδιοφωνική εκπομπή "Live Breakfast", BBC 5, (08:30)

18/06/2015 - Συνέντευξη στην Τηλεοπτική εκπομπή "Ο Κόσμος της ΕΡΤ", ΕΡΤ1, (20:00)

18/06/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Mega Channel

18/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP (στον κ. Χαδούλη)

18/06/2015 - Συνέντευξη στoν Τηλεοπτικό Σταθμό BBC (στον Κώστα Καλλέργη)

17/06/2015 - Συνέντευξη στo Γερμανικό Τηλεοπτικό Σταθμό ARD

17/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (12:00)

16/06/2015 - Συνέντευξη στη Reporter Γιεσέν Κορίνα, Γερμανική Τηλεόραση ZDF (2ο Κρατικό Κανάλι) (16:00)

15/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989 (14:50)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (10:30)

05/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (09:45)

01/06/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (στον Θ. Σιάφακα) (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

28/05/2015 - Συμμετοχή στην τηλεοπτική εκπομπή "Fairplay" της ΝΕΡΙΤ

28/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 12:30)

27/05/2015 - Δήλωση στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star Channel

27/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

26/05/2015 - Συνέντευξη στην Ιωάννα Μπρατσιάκου για το ειδησεογραφικό site News247.gr

26/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθήνα 9,84 FM (10:30)

25/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Βήμα FM (08:50)

24/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Action 24 (10:00)

23/05/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΝΕΡΙΤ (Πρώτο Πρόγραμμα - 17:30)

20/02/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό ΣΚΑΪ

22/01/2015 - Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM 

26/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Newtimes.RU

22/01/2015 - Συνέντευξη στο Ραδιοφωνικό Σταθμό Alpha 989

22/01/2015 - Συνέντευξη στην Εφημερίδα Kurier

21/01/2015 - Συνέντευξη στην Ισπανική Τηλεόραση HispanTv

07/01/2015 - Συνέντευξη στην Repórter, revista Exame 

05/01/2015 - Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Action24