Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε ισλαμικό τέμενος με τον πιο ακραίο και προκλητικό τρόπο είχε αναστατώσει όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα, 29 Μαϊου2023,επέτειο της άλωσης της Πόλης, ο Ερντογάν, που κατήγαγε θρίαμβο στις εθνικές εκλογές της Τουρκίας, προβάλλει την μετατροπή αυτή της Αγίας Σοφίας  ως το πιο ένδοξο επίτευγμά του.

Προβληματίζομαι αν στο λεξιλόγιο του Σουλτάνου περιλαμβάνεται η λέξη «αιδώς». Επειδή στην Ελληνική, η λέξη αυτή έχει μακρά ιστορία από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καλόν θα ήταν να την γνωρίζουν οι «φίλοι» γείτονές μας.

 Το «αιδώς Αργείοι» προήλθε από την ομώνυμη επιτιμητική φράση που απευθύνει η Ήρα (Ομήρου Ιλιάδα Ε 787) και άλλοτε ο Αίας (Ιλιάδα Ο 502) στους Αργείους, που με την αχαρακτήριστη συμπεριφορά  και τις αποφάσεις τους ενάντια στην ηθική, γκρέμισαν αξίες και παραδόσεις. Αλλά και στις μέρες μας ο Κώστας Βάρναλης έγραψε ένα θαυμάσιο ποίημα με τίτλο «Αιδώς, Αργείοι».

Έτσι απαντά η Ελλάδα στην «ύβριν» του  Σουλτάνου, του οποίου η στρατηγική πολιτική έρχεται σε απόλυτη σύγκρουση με την πολιτιστική πολιτική της Δύσης. Ο Ερντογάν θεωρεί την πράξη του αυτή, στρατηγική δεινότητα, η Ευρώπη, όμως, θα έπρεπε να του απαντήσει ευθέως και εμπράκτως ότι διαπράττει πρωτοφανές ιστορικό, θρησκευτικό, πολιτιστικό ατόπημα. Εξάλλου, ο ίδιος ο Ερντογάν με την πράξη του  αυτή, διαλύει ουσιαστικά την κληρονομιά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, και δηλώνει με τον πιο σαφή τρόπο την θέση της Τουρκίας εκτός των ορίων του δυτικού νομικού και πολιτικού πολιτισμού.

Οι καμπάνες χτυπούν για την χριστιανοσύνη. Σήμερα έγινε η πραγματική άλωση της Πόλης, ανέφερε χαρακτηριστικά η κορυφαία Ελληνίδα  βυζαντινολόγος Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Με την άλωση του 1453 έγινε και η Αγία Σοφία ισλαμικό τέμενος, όμως, το 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ μετέτρεψε στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας το ισλαμικό τέμενος σε μουσείο, εμβληματικό μουσείο της Κωνσταντινούπολης,  θέλοντας να αναδείξει τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας του. Το 1985, εξάλλου, η UNESCO κατέταξε το μουσείο αυτό στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Και με το Μνημείο αυτό ο Σουλτάνος τολμά να αναδείξει τον εαυτό του νέον «Ατατούρκ», τον ηγέτη δηλαδή, που έμεινε στην ιστορία ως «Πατέρας των Τούρκων» σε αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του στην οικοδόμηση μιας σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας!

Σήμερα η βαρβαρότητα από την γειτονική μας χώρα ξεχειλίζει, ενώ η αδιαφορία από την Ευρώπη με τις ελληνορωμαϊκές ρίζες προκαλεί! Ας μη λησμονούμε, άλλωστε, ότι το Βυζάντιο ήταν το ανατολικό ρωμαϊκό κράτος και οι ορθόδοξοι πολίτες του πήραν το όνομα «Ρωμηοί».

Έτσι, πιστεύω, δικαιώνεται ο γάλλος φιλόσοφος Edgar Morin, που διαπιστώνει ότι η Ευρώπη δεν έχει προοδεύσει ούτε ως πολιτική συνείδηση, ούτε ως πολιτισμική συνείδηση, αλλά ούτε και ως συνείδηση δημοκρατική. Ας θυμηθούν οι εταίροι μας ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν εκείνοι, που έδωσαν το όνομα στην σημερινή Ευρώπη, και εκείνη το κράτησε αυτό για πάντα!

 

 


 

 

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: