ΕΡΡΙ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ, Ο ΙΤΑΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

ΕΡΡΙ ΝΤΕ ΛΟΥΚΑ, Ο ΙΤΑΛΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ

Φωτογραφία © Ίδρυμα Erri De Luca – Πηγή: Φωτογραφικό Αρχείο - fondazionerrideluca.com

Ο Ναπολιτάνος συγγραφέας, μεταφραστής, σκηνοθέτης, ηθοποιός Έρρι ντε Λούκα είναι και συνιδρυτής της πολιτικής οργάνωσης  Lotta Continua (Συνεχής Αγώνας). Αλπινιστής με πολλές πρωτιές στην αγωνιστική αναρρίχηση, ζει κοντά στη φύση και μεταφέρει στα βιβλία του το πάθος του γι’ αυτήν. Φυτεύει δένδρα, αγαπά τα ζώα και μαθαίνει απ’ αυτά. Όπως ο ίδιος εξομολογείται, τα ζώα είναι δάσκαλοι και υπήρξαν πριν από εμάς. Τα ζώα γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια τι θα κάνουν κάθε στιγμή. Εμείς είμαστε σχεδόν ανίκανοι να σκεφθούμε τον παρόντα χρόνο – παρατηρεί ο συγγραφέας – και αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε στριμωγμένοι από το παρελθόν και το μέλλον, που συνθλίβουν το παρόν.


Η λογοτεχνία είναι για τον Έρρι ντε Λούκα η καλύτερη συντροφιά και πιστεύει ότι αυτή βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Ζώντας και γράφοντας στην εποχή της κρίσης ο συγγραφέας προσδιορίζει σε πρόσφατη συνέντευξή του την κρίση αυτή με το δικό του μοναδικό τρόπο ως εξής: «Είμαστε σε μια εποχή ειδωλολατρείας της οικονομίας. Άμεση συνέπεια της ειδωλολατρείας αυτής είναι η υποβάθμιση του πολίτη σε πελάτη. Ο τελευταίος αξιολογείται, αναγκαστικά πλέον, ανάλογα με την καταναλωτική του δύναμη... Αυτή είναι η κρίση σήμερα, μια συνεχής υποβάθμιση και αντικατάσταση. Δεν ζούμε πια σε μια κοινότητα αλλά σ’ ένα σουπερμάρκετ!


Στην παραπάνω περιγραφή του Έρρι ντε Λούκα, που το 2013 έλαβε το «Ευρωπαϊκό βραβείο Λογοτεχνίας» και χαρακτηρίστηκε ως «ο συγγραφέας της δεκαετίας», διακρίνουμε τη φιλοσοφική διάθεση συνδυασμένη με την πολιτική σκέψη του λογοτέχνη, που με την πέννα του αποτυπώνει με ανθρώπινη ευαισθησία, αντικειμενικότητα και αλήθεια τα αλγεινά φαινόμενα της εποχής μας.


Οι Έλληνες αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τα έργα του Ιταλού συγγραφέα μέσα από τις εξαιρετικές μεταφράσεις της Άννας Παπασταύρου, που έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί, καθώς και άλλων εκλεκτών ομοτέχνων της.

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια

Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: