Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ "ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ" NICOLA LAGIOIA

NICOLA LAGIOIA: ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΙΟΥ STREGA

Η ΑΓΡΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ "ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ" NICOLA LAGIOIA

To βραβείο STREGA θεωρείται, ως γνωστό, στην Ιταλία το πιο σημαντικό για έναν συγγραφέα. Ομολογώ ότι ως μέλος της ελληνικής επιτροπής για το βραβείο αυτό, ποτέ δεν αντιμετώπισα βιβλίο τόσο επίκαιρο για την εποχή του, τόσο βαθιά φιλοσοφημένο και ανθρώπινο, και μάλιστα γραμμένο από νέο σε ηλικία συγγραφέα, τον NICOLA LAGIOIA. Πρόκειται για το βιβλίο με τίτλο «LA FEROCIA» ένα μυθιστόρημα ποιοτικό, με νεωτερικό ύφος, γρήγορο ρυθμό και πλούσιο γλωσσικό υλικό, με επεισόδια γεμάτα κοινωνικές εμπλοκές και εκτροπές, συχνές εναλλαγές σκηνών και θαυμάσια ροή αφήγησης. Η «Αγριότητα» προβάλλει την εικόνα ενός κόσμου επικίνδυνου μέσα στη δίνη της σημερινής κρίσης, την ακτινογραφία ενός κόσμου, όπου οι νόμοι μετατρέπονται σε απλές συμβουλές, όπου τα πάντα αγοράζονται και πουλιούνται, ακόμη και η οικογενειακή στοργή.

Η υπόθεση αναφέρεται σε μια ισχυρή οικογένεια του Μπάρι με διασυνδέσεις και υψηλές γνωριμίες. Ο πατέρας διαχειρίζεται αμύθητο χρήμα με «βρώμικα χέρια» και η μητέρα είναι υπεύθυνη των δημοσίων σχέσεων του συστήματος. Tα δύο από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας, η Clara και ο Michele είναι βαθιά δεμένα μεταξύ τους προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τα λάθη της συμπεριφοράς των γονιών τους. Έτσι, ο δεσμός τους γίνεται ασφυκτικός, αρρωστημένος καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν ακουμπώντας το ένα στο άλλο σε έναν κόσμο, όπου κυριαρχεί το χρήμα ως τιμητής των πάντων. Ο χρόνος κυλά και έρχεται η στιγμή που ο Michele εγκαταλείπει το Μπάρι και θα γυρίσει πίσω εξαιτίας του θανάτου της Clara. Θέλοντας να τιμήσει τη δυνατή σχέση τους, αρχίζει να ερευνά τα αίτια αυτού του θανάτου. Η αδελφή του βρέθηκε γυμνή και κτυπημένη, εγκαταλελειμμένη σε ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Ήταν πράγματι αυτοκτονία, όπως πίστευαν όλοι; Ο Michele θα προσπαθήσει να ανακαλύψει την αλήθεια, γιατί η αγάπη των δύο αδελφών δεν θα υποχωρήσει ούτε στον θάνατο. Όσο υπερβολική και αν φαίνεται η σχέση ανάμεσά τους, στηριγμένη σε ένα πρωτόγνωρο είδος αγάπης, καταφέρνει να λειτουργεί ως αντίβαρο στην αγριότητα των πραγμάτων που τους περιβάλλει. Στόχος, η λύτρωση που ξεπερνά ακόμη και τα όρια του θανάτου.

Ο αγώνας του Michele για την αλήθεια δεν είναι εύκολος, γιατί ζει σε μια κοινωνία άγρια, κοινωνία της ζούγκλας, της επιστροφής στην περίοδο του «homo homini lupus est», όπου ο πιο δυνατός κερδίζει τον αδύνατο, και ελπίδα σωτηρίας δεν υπάρχει. Όμως το μυθιστόρημα του Lagioia δεν περιορίζεται στην κοινωνία του Νότου, αλλά αντικατοπτρίζει την παγκόσμια κοινωνία, καθώς ο ίδιος ο συγγραφέας οικοδομεί έναν κόσμο, τον δικό μας κόσμο. Αποκαλύπτει την αγριότητα της εποχής μας μέσα σε μια κρίση πολιτισμική και στηλιτεύει την αβυσσαλέα ματαιότητα της εξουσίας. Και είναι χαρακτηριστική και καθόλου τυχαία η αναφορά του Lagioia στη χώρα μας, σε μια συνέντευξή του μετά τη βράβευση: «La Ferocia, όπως ο τίτλος του βιβλίου, είναι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα. Είμαστε στην ίδια βάρκα, αν η Ελλάδα βυθιστεί , θα βυθιστεί και η Γερμανία» .

Το μυθιστόρημα του Lagioia το έχει ανάγκη η σημερινή κοινωνία. Ας ελπίσουμε να μεταφραστεί σύντομα και στην Ελληνική. Μας ενδιαφέρει! 

Στέλλα Πριόβολου, Ομ. Καθηγήτρια

Ειδική Γραμματέας του Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών

* Κάθε κείμενο που δημοσιεύεται στο InDeep Analysis εκφράζει και βαραίνει αποκλειστικά τον συντάκτη του. Οι αναλύσεις που δημοσιεύονται δεν συνιστούν συμβουλές για οποιουδήποτε είδους δραστηριότητα. Το InDeep Analysis δεν δεσμεύεται από τις πληροφορίες, τις απόψεις και τις αναλύσεις που δημοσιεύονται στην ψηφιακή πλατφόρμα του, και δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη για αυτές.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding

Βιβλία & Συμμετοχή σε Συλλογικές Εκδόσεις

  •  
  • 1 από 3

Συνεντεύξεις

Συνεντεύξεις: