Αναδημιουργία κεφαλιού σκύλου της Νεολιθικής Εποχής

Το 1901, οι αρχαιολόγοι βρήκαν τα 4.000 ετών λείψανα τουλάχιστον 24 σκύλων στο Cuween Hill, στη Σκοτία. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων στο Edinburgh University’s Royal (Dick) School of Veterinary Studies κατάφερε να απεικονίσει μέσω CT-scanning ένα από τα κεφάλια αυτών των σκύλων.
 
Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους ερευνητές να κάνουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση, η οποία χρησιμοποιήθηκε από την εγκληματολογική καλλιτέχνιδα Amy Thornton, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ρεαλιστικό μοντέλο του κεφαλιού του σκύλου, φτιάχνοντας μύες, δέρμα και τρίχωμα με τον ίδιο τρόπο που θα έκανε για ένα ανθρώπινο κεφάλι.
«Τα σκυλιά είχαν ξεκάθαρα σημαντική θέση στο νεολιθικό Orkney, καθώς τα φρόντιζαν και τα εκπαίδευαν ως κατοικίδια και φύλακες και ίσως χρησιμοποιούνταν από αγρότες για να βοηθήσουν στη φύλαξη των προβάτων», είπε ο Δρ. Steve Farrar, Interpretation Manager at Historic Environment Scotland.
«Αλλά τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν στο Cuween Hill δείχνουν ότι οι σκύλοι είχαν μια ξεχωριστή σημασία για τους αγρότες, που ζούσαν εκεί γύρω και χρησιμοποίησαν τον τάφο περίπου 4.5000 χρόνια πριν. Ίσως οι σκύλοι ήταν τα σύμβολα ή τοτέμ τους, ίσως θεωρούσαν τον εαυτό τους ως “σκυλάνθρωποι”».
«Κοιτάζοντας αυτόν τον σκύλο μάς βοηθά καλύτερα να τον συσχετίσουμε με τους ανθρώπους που φρόντιζαν και λάτρευαν αυτά τα ζώα, ανθρώπους των οποίων η επινοητικότητα και η επιτήδευση έκανε το Orkney ένα τόσο σημαντικό μέρος στη Νεολιθική Εποχή και το οποίο μας άφησε μια τόσο πλούσια κληρονομιά σε μνημεία σήμερα».
«Η ανακατασκευή αρχικά έγινε σε πηλό με τη χρήση των παραδοσιακών μεθόδων, με μια 3D εκτύπωση του κεφαλιού από το Cuween Hill ως βάση για τη δημιουργία μιας ανατομίας. Το ολοκληρωμένο έργο στη συνέχεια ρίχτηκε σε σιλικόνη και ολοκληρώθηκε με τρίχινο κάλυμμα που έμοιαζε με ευρωπαϊκό γκρίζο λύκο, όπως με συμβούλεψαν οι ειδικοί. Το αποτέλεσμα μας δίνει μια εντυπωσιακή ματιά σε αυτό το αρχαίο ζώο».
 
 
 
Φωτό: Historic Environment Scotland.
 
Πηγή: Sci-news
 
www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding