Αποκαλύφθηκε βωμός 2.000 ετών με ελληνική γραφή, κοντά στην Αττάλεια

Μαρμάρινο βωμό με σκαλιστή μορφή που απεικονίζει ένα κουλουριασμένο φίδι έφεραν στο φως αρχαιολόγοι στα αρχαία Πάταρα της Λυκίας, κοντά στην Αττάλεια, το οποίο όπως φαίνεται φέρει αρχαιοελληνική γραφή.

Τα Πάταρα ήταν αρχαιότατη πόλη και λιμένας της Λυκίας, χτισμένη μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ιδρύθηκε από τον Ικάδιο. Ο Στράβων αναφέρει ότι πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας, κόρης του Ξάθου. Κατά τον Εκαταίο εποικίστηκε από Κρήτες Δωριείς. Στην πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς, και υπήρχε σπουδαίο μαντείο, ισάξιο αυτού των Δελφών.

Ο βωμός, που πιστεύεται ότι έχει ηλικία πάνω από 2.000 χρόνια, βρέθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν σε μια περιοχή κοντά στα ρωμαϊκά λουτρά και τα τείχη. Είναι διακοσμημένο με ανάγλυφο φιδιού που φαίνεται να τυλίγεται γύρω από την πέτρα.

Ο Mustafa Koçak, ακαδημαϊκός στο τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Antalya Bilim και επίσης αντιπρόεδρος της ανασκαφικής ομάδας στα αρχαία Πάταρα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το συγκεκριμένο εύρημα αποτελεί το πρώτο του είδους του που βρίσκεται στον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

«Βρήκαμε ένα βωμό σε σχήμα φιδιού για πρώτη φορά στα αρχαία Πάταρα. Παρόμοιες ανακαλύψεις έχουν γίνει σε ορισμένες αρχαίες πόλεις όπως στα Μούγλα, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρίσκουμε κάτι τέτοιο εδώ. Αυτός ο βωμός απεικονίζει τις σχέσεις των ανθρώπων στα Πάταρα με τον έξω κόσμο», δήλωσε ο είπε ο Koçak.

 

 

Πηγή: Ανασκαφή, Ναυτεμπορική, The Archaeology News Network