Ανακάλυψη τάφων 100.000 χρόνων παλαιότερων του Homo Sapiens

Προϊστορικές ταφές, παλαιότερες κατά τουλάχιστον 100.000 χρόνια από εκείνες που γνώριζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες φαίνεται ότι ανακάλυψε στη Νότια Αφρική ο παλαιοντολόγος Λι Μπέργκερ.

Οι σκελετοί που ανακαλύφθηκαν βρίσκονται σε εμβρυακή στάση, σε κόγχες σκαμμένες στο άκρο ενός δικτύου στενών στοών, περίπου 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης. Επίσης, οι τάφοι ήταν γεμισμένοι με το χώμα που είχε σκαφτεί αρχικά για να ανοιχτούν οι τρύπες, το οποίο θεωρείται απόδειξη ότι τα σώματα είχαν ταφεί σκόπιμα.

Οι ανασκαφές έγιναν στο «Λίκνο της Ανθρωπότητας», μια τοποθεσία βορειοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Οι παλαιότεροι τάφοι που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Κένυα, είναι ηλικίας περίπου 100.000 ετών και σε αυτούς ενταφιάστηκαν Homo sapiens. Οι τάφοι της Νότιας Αφρικής είναι 200.000-300.000 ετών. Τα οστά που υπάρχουν σε αυτούς ανήκουν στους ανθρωπίδες Homo naledi. Πρόκειται για είδος που είχε ύψος περίπου 1,50 και εγκέφαλο σε μέγεθος πορτοκαλιού, αλλά έχει εκλείψει.

Ο Homo naledi (σημαίνει «αστέρι», σε μια τοπική γλώσσα της Νότιας Αφρικής), είχε χαρακτηριστικά άλλων πρωτόγονων ειδών, όπως η οδοντοστοιχία του, αλλά πόδια παρόμοια με τα δικά μας και χέρια ικανά να χειρίζονται εργαλεία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ανακαλύψεις αυτές δείχνουν ότι οι ταφικές πρακτικές δεν αποτελούσαν προνόμιο του Homo sapiens ή άλλων ανθρωπιδών, που είχαν μεγάλο εγκέφαλο, σύμφωνα με τον Μπέργκερ. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι στα χωρίσματα των τάφων βρέθηκαν γεωμετρικά σύμβολα, τετράγωνα, τρίγωνα ή σταυροί, χαραγμένα προσεκτικά με κάποιο αιχμηρό εργαλείο.

Με άλλα λόγια, αυτή η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη γραμμική εξέλιξη του ανθρώπου.

Η Κάρολ Γουόρντ, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι, σχολίασε ότι «τα αποτελέσματα αυτά, εάν επιβεβαιωθούν, θα έχουν μεγάλη σημασία». 

Για να δείτε το σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: Newsbeast