Σημαντική ανακάλυψη λαξευμένου βωμού των Μάγια (φωτό)

Μια διεθνής ομάδα αρχαιολόγων ανακάλυψε έναν λαξεμένο βωμό στην περιοχή των Μάγια La Corona, που βρίσκεται στο δάσος του Πετέν στη Γουατεμάλα.

Ο βωμός είναι από ασβεστόλιθο και διαστάσεων 1,46 x 1,2 μ.

Απεικονίζει τη μορφή του μέχρι πρότινος αγνώστου βασιλιά των Μάγια, Chak Took Ich’aak, ο οποίος κρατά ένα ομοίωμα δικέφαλου φιδιού, από το οποίο αναδύονται οι προστάτες θεοί της περιοχής.

Συνοδεύεται από μια κολόνα ιερογλυφικών που καταγράφει το τέλος μιας περιόδου στο ημερολόγιο των Μάγια που αντιστοιχεί στις 12 Μαΐου 544 μ.Χ.

Η ανακάλυψη του βωμού παρέχει νέες αποδείξεις για το πώς η δυνατή δυναστεία των Kaanul άρχισε την κυριαρχία της στην πεδινή περιοχή των Μάγια, η οποία διήρκησε δύο αιώνες.

«Η ανακάλυψη μας επιτρέπει να ταυτοποιήσουμε έναν εντελώς νέο βασιλιά της La Corona, ο οποίος προφανώς είχε στενούς πολιτικούς δεσμούς με την πρωτεύουσα του βασιλείου Kaanul, Dzibanche, και με την κοντινή πόλη El Peru-Waka», είπε ο Δρ. Marcello A. Canuto, διευθυντής του Middle American Research Institute στο Tulane University και συν-διευθυντής του La Corona Regional Archaeological Project.

«Για αρκετούς αιώνες κατά την κλασική περίοδο, οι βασιλιάδες της δυναστείας Kaanul επικράτησαν στο μεγαλύτερο μέρος των πεδινών των Μάγια», είπε ο Δρ. Tomas Barrientos, διευθυντής του Center for Archaeological and Anthropological Research στο University of the Valley της Γουατεμάλα και συν-διευθυντής του La Corona Regional Archaeological Project.

«Αυτός ο βωμός περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις πρώιμες στρατηγικές τους για επέκταση, καταδεικνύοντας ότι η La Corona έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή από την αρχή».

Φωτό: National Museum of Archaeology and Ethnology in Guatemala City / La Corona Regional Archaeological Project

Πηγή: Sci-News

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding