Βρέθηκαν άριστα διατηρημένα ίχνη δέρματος δεινοσαύρων

Οι πατημασιές Jinju, που αποδίδονται στον ichnogenus Minisauripus, έχουν μήκος μόνο μία ίντσα (2,5 εκ.), και οι παλαιοντολόγοι ήταν ικανοί να βρουν τέλεια διατηρημένα ίχνη δέρματος πάνω τους.

«Αυτά είναι τα πρώτα ίχνη που βρέθηκαν ποτέ, όπου τέλεια αποτυπώματα δέρματος καλύπτουν όλη την επιφάνεια κάθε ίχνους», είπε ο καθηγητής Martin Lockley του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

«Φτιάχτηκαν σε ένα πολύ λεπτό στρώμα καλής λάσπης, μάλλον σαν μια στρώση φρέσκιας μπογιάς πάχους μόνο ενός χιλιοστομετρου».

«Όταν ο μικρός δεινόσαυρος πάτησε σε αυτήν τη σταθερή, κολλώδη επιφάνεια, η υφή του δέρματος του ποδιού αναπαράχθηκε τέλεια, χωρίς γλιστρήματα».

«Οι αποδείξεις δείχνουν ότι, ακριβώς πριν γίνουν τα ίχνη, είχε υπάρξει βροχή αφήνοντας αποτυπώματα σταγόνων βροχής.

Σε ένα σημείο, ο δεινόσαυρος πάτησε σε ένα φρέσκο σημείο, αποδεικνύοντας ότι προηγήθηκε η βροχή και κατόπιν πάτησε ο δεινόσαυρος.

Όλα αυτή η απόδειξη διατηρήθηκε, αφού καλύφθηκε απαλά από περισσότερη λεπτή λάσπη.

«Το μοτίβο του δέρματος είναι όμοιο με περιπτώσεις ιχνών πολύ μεγαλύτερων, σαρκοβόρων πατημασιών, όπου η κλίμακα είναι πολύ μεγαλύτερη, αλλά ποτέ δεν διατηρήθηκε ολόκληρη η πατημασιά», ανέφεραν ο καθηγητής Lockley και οι συνεργάτες του.

«Έτσι, αυτή η τέλεια διατηρημένη υφή δέρματος του Minisauripus μοιάζει με συρρικνωμένη εκδοχή του δέρματος ενός πολύ μεγαλύτερου συγγενή, με καθόλου συρρίκνωση των αποτυπωμάτων του δέρματος».

 

(φωτό: Kim et al, doi: 10.1038/s41598-019-38633-4)

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Πηγή: sci-news.com

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding