Ανακαλύφθηκε άγνωστος ρωμαίος αυτοκράτορας

Ένα χρυσό νόμισμα του 18ου αι., το οποίο αρχικά είχε θεωρηθεί πλαστό, στην πραγματικότητα είναι αυθεντικό και απεικονίζει έναν άγνωστο για εμάς ρωμαίο αυτοκράτορα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν βρετανοί ερευνητές, αναφέροντας ότι πρόκειται για τον αυτοκράτορα Σπονσιάνους, όπως αναγράφεται στο νόμισμα. Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ηγέτης της Δακίας, ρωμαϊκής επαρχίας (μέρος της σήμερα αντιστοιχεί στη σημερινή Ρουμανία).

Τέσσερα από αυτά τα νομίσματα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE, ανακαλύφθηκαν στην Τρανσιλβανία το 1713. Θεωρήθηκαν πλαστά, καθώς ήταν κακοφτιαγμένα και διέφεραν από άλλα ρωμαϊκά νομίσματα.

Θεωρήθηκαν γνήσια, μετά από εξέταση με οπτικό μικροσκόπιο, ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και φασματογράφο, η οποία αποκάλυψε αποθέσεις ορυκτών που πρέπει να σχηματίστηκαν όταν το νόμισμα βρισκόταν θαμμένο στο έδαφος. Επιπλέον αποκαλύφθηκαν μικροσκοπικές γρατζουνιές που υπάρχουν σε νομίσματα που κυκλοφορούσαν για χρόνια.

«Η επιστημονική εξέταση αυτών των εξαιρετικά σπάνιων νομισμάτων σώζει τον αυτοκράτορα Σπονσιάνους από τη λήθη» σχολίασε ο Πολ Πίαρσον του University College του Λονδίνου, επικεφαλής της ερευνητικής προσπάθειας.

«Η ερμηνεία μας είναι ότι ανέλαβε να διατηρήσει τον έλεγχο του στρατού και των πολιτών επειδή ήταν περικυκλωμένοι και εντελώς αποκομμένοι» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Πίρσον, και συνέχισε λέγοντας πως έκοψε νομίσματα για να δημιουργηθεί μια λειτουργική οικονομία στην επαρχία. Μάλιστα, εφόσον γίνουν αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα, πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη όχι μόνο για την ιστορία της Τρανσιλβανίας και της Ρουμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Πηγή: in.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding