Πώς ο ανθρώπινος λόγος εξελίχθηκε από τα πρωτεύοντα

Το χτύπημα των χειλιών που κάνουν οι χιμπατζήδες έχει έναν ρυθμό όμοιο με την ανθρώπινη ομιλία, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι πίθηκοι είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν την κίνηση του προσώπου, που χαρακτηρίζεται από γρήγορες κυκλικές κινήσεις της σιαγώνας, για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αλλά οι επιστήμονες, για πρώτη φορά, έχουν παρατηρήσει αυτά τα σημεία που γίνονται με το στόμα σε έναν μεγάλο πίθηκο και βρήκαν ότι το χτύπημα των χειλιών έχει τον ίδιο βηματισμό με την ανθρώπινη γλώσσα.

Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Biology Letters, πιστεύουν ότι μπορεί να αποτελέσουν σημαντικό βήμα για την επίλυση του μυστηρίου του πώς εξελίχθηκε ο λόγος στους ανθρώπους.

Πιστεύεται ότι οι άνθρωποι ανοίγουν το στόμα τους μεταξύ δύο και επτά φορές ανά δευτερόλεπτο, ενώ μιλούν, με κάθε κύκλο ανοίγματος-κλεισίματος να αντιστοιχεί σε μία συλλαβή.

Αυτός ο ρυθμός που μοιάζει με ομιλία έχει επίσης παρατηρηθεί σε άλλα πρωτεύοντα είδη, όπως οι γίββωνες, οι ουρακοτάγκοι και οι μακάκοι. Ωστόσο, το χτύπημα των χειλιών των αφρικανικών μεγάλων πιθήκων, που είναι ό,τι πλησιέστερο στην ανθρώπινη ομιλία, δεν έχει ποτέ μελετηθεί.

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών, που περιλαμβάνει επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο St. Andrews, το Πανεπιστήμιο της York και το Πανεπιστήμιο του Ουόρικ, εξέτασαν δεδομένα από τέσσερις πληθυσμούς χιμπαντζήδων.

Ανέλυσαν καταγραφές με βίντεο αυτών των πρωτευόντων από τους ζωολογικούς κήπους του Εδιμβούργου και της Λειψίας, μαζί με υλικό που είχε συλλεχθεί από άγριες κοινότητες στην Ουγκάντα, όπως της Kanyawara και της Waibira. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι χιμπαντζήδες χτυπούν τα χείλη τους, ενώ φροντίζουν ο ένας τον άλλον, ανοίγοντας και κλείνοντας το στόμα τους κατά μέσο όρο τέσσερις φορές το δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η ανθρώπινη ομιλία έχει ρίζες στην επικοινωνία των πρωτευόντων. Θεωρούν ότι αυτά τα σημάδια με το στόμα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη ενός φωνητικού συστήματος στους ανθρώπους, και έθεσαν το θεμέλιο για την ομιλία.

Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Adriano Lameira, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουόρικ, είπε ότι τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν ότι η ομιλούσα γλώσσα συγκροτήθηκε από την αρχαία καταγωγική γραμμή μας χρησιμοποιώντας «στοιχεία» που ήταν ήδη διαθέσιμα και χρησιμοποιούνταν από άλλα πρωτεύοντα και ανθρωπίδες.

 

Πηγή: Science Focus