Βιβλικό μυστήριο: αγαλματίδιο αποδεικνύει την ύπαρξη βιβλικών βασιλέων;

Ένα μυστηριώδες γλυπτό ενός κεφαλιού βασιλιά, το οποίο χρονολογείται από την εποχή των βιβλικών βασιλιάδων δημιουργεί προβληματισμό σε αρχαιολόγους και ιστορικούς σχετικά με το ποιον αναπαριστά.

Πρόκειται για αγαλματίδιο ύψους δύο ιντσών, το οποίο είναι πάρα πολύ καλά διατηρημένο. Ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή που ονομάζεται Abel Beth Maacah, νότια των συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο.

Χρονολογείται στον 9ο αι. π.Χ., που είναι μια περίοδος που συνδέεται με τους βιβλικούς βασιλιάδες όπως ο βασιλιάς Δαβίδ.

Οι ανασκαφές άρχισαν στην περιοχή τον 19ο αι., όταν οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν ότι βρισκόταν στο μέσο τριών περιοχών, όπου υπήρχε βασιλεία τον 9ο αι. π.Χ. – το Αραμαϊκό Βασίλειο με βάση τη Δαμασκό ανατολικά, η φοινικική πόλη Τύρος δυτικά και το ισραηλιτικό βασίλειο νότια.

Η Naama Yahalom-Mack, αρχαιολόγος του εβραϊκού Πανεπιστημίου είπε: «Αυτή η τοποθεσία είναι πολύ σημαντική επειδή υποδεικνύει ότι η περιοχή μπορεί να έχει αλλάξει χέρια μεταξύ αυτών των πολιτειών, πιθανότερα μεταξύ Αράμ-Δαμασκού και Ισραήλ».

Προσθέτει ότι, επειδή χρονολογείται πίσω στον 9ο αιώνα π.Χ., υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων Ben Hadad ή Hazael της Δαμασκού, του Ahab ή Jehu του Ισραήλ ή Ithobaal του Τύρου.

Ωστόσο, η Yahalom-Mack παραδέχθηκε: «Εδώ μόνο κάνουμε υποθέσεις. Είναι σαν ένα “γεια” από το παρελθόν, αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτε άλλο σχετικά με αυτό».

(Μουσείο Ισραήλ)

Πηγή: Express

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding