Επιτυχία στην διεθνή έρευνα της Ελλάδας, των Ελλήνων ερευνητών και του ΕΚΠΑ

 Σε διεθνή έρευνα για την μελέτη βιοϊατρικών θεμάτων, η Ελλάδα, τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και οι Έλληνες επιστήμονες κατέχουν τις πρώτες θέσεις στην έρευνα του ισχυρότατου φλεγμονώδη "Παράγοντα Ενεργοποίησης των Αιμοπεταλίων" (Platelet Activating Factor, PAF), ο οποίος εμπλέκεται σε όλες σχεδόν τις φλεγμονώδεις ασθένειες.  Επιπλέον, ο παράγοντας αυτός σχετίζεται άμεσα με την ευεργετική δράση της Μεσογειακής δίαιτας στις καρδιοπάθειες. Συγκεκριμένα, ο φλεγμονώδης αυτός παράγοντας προκαλεί την αθηρογένεση και τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας.  Η δε Μεσογειακή δίαιτα και κυρίως το ελαιόλαδο περιέχουν δραστικά συστατικά που είναι αναστολείς του Platelet Activating Factor, με αποτέλεσμα να ασκούν προστατευτική αλλά και θεραπευτική δράση στην πρόκληση της αθηρογένεσης και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος Expertscape κατατάσσει αντικειμενικά (με βάση τις επιστημονικές δημοσιεύσεις) Επιστήμονες,  Ακαδημαϊκά/Ερευνητικά Ιδρύματα, Χώρες και Πόλεις σύμφωνα με την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί σε περισσότερα από 29.000 βιοϊατρικά θέματα. Με τον τρόπο αυτό μπορεί κανείς να αναζητήσει τον ειδικό σε ένα επιστημονικό θέμα και το Ίδρυμα, Χώρα και Πόλη όπου ευρίσκεται.

Στο πλαίσιο αυτό [https://expertscape.com/ex/platelet+activating+factor] ο αλγόριθμος του Expertscape (που είναι βασισμένος στο PubMed) κατατάσσει, ανάλογα με τις επιστημονικές δημοσιεύσεις για την δεκαετία 2011-2021, τους ερευνητές  που διεξάγουν μελέτες με θέμα  τον ισχυρότατο λιποειδικό φλεγμονώδη παράγοντα "Platelet Activating Factor", την χημική δομή του οποίου ανακάλυψε το 1979 ο Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Κων. Α. Δημόπουλος και ο οποίος δημιούργησε πριν από δεκαετίες την Ελληνική ερευνητική ομάδα μελέτης του Platelet Activating Factor. Οι ερευνητές της Ελληνικής ομάδας (οι οποίοι εν πολλοίς συνεχίζουν να συνεργάζονται ερευνητικά) υπήρξαν μέλη ή/και θήτευσαν στα Εργαστήρια  Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων, του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, των οποίων Διευθυντής υπήρξε ο Καθηγητής Κ.Α.Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, φαίνεται ότι παγκοσμίως το θέμα αυτό μελετάται από 2.200 περίπου ερευνητές σε 600 Ακαδημαϊκά/Ερευνητικά Ιδρύματα, σε 60 χώρες και 370 πόλεις. Από τις παραπάνω χώρες που διεξάγεται η σχετική έρευνα, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση (μετά τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα), από τις πόλεις η Αθήνα κατέχει την 1η θέση και από τα Ιδρύματα το ΕΚΠΑ κατέχει την 2η θέση (μετά το Harvard University) και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο την 3η θέση. Από τις 10 πρώτες θέσεις των 2.200 ερευνητών, οι 8 καταλαμβάνονται από Έλληνες ερευνητές και συγκεκριμένα από τον Καθηγητή Κ.Α.Δημόπουλο, μέλη της εν λόγω ομάδας και  αλλοδαπό υποψήφιο διδάκτορα με κατευθύνοντα Έλληνα Καθηγητή της ομάδας. Μάλιστα την 1η και 2η θέση από τις 10 πρώτες θέσεις των ερευνητών, κατέχουν η Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Σ.Αντωνοπούλου και η Αν. Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ε.Φραγκοπούλου, τις οποίες η Expertscape  ονομάζει "World Expert in Platelet Activating Factor" και τις συγχαίρει με tweet  στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα αφιερωμένη στη μελέτη των  αιμοπεταλίων (Sport Purple for Platelets Day - Sep 24, 2021).

Πηγή: https://hub.uoa.gr/success-in-the-international-research-greece/