Είμαστε (μακρινοί) συγγενείς με τα χταπόδια

Όπως έχουν αποκαλύψει έρευνες τα τελευταία χρόνια, τα χταπόδια έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη νοημοσύνη αλλά και πολυσύνθετο συναισθηματικό κόσμο, σε τέτοιον μάλιστα βαθμό, ώστε να προσομοιάζουν με του ανθρώπου.

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται κάτι τέτοιο, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbruck στο Βερολίνο διαπίστωσε ότι άνθρωποι και χταπόδια έχουμε έναν κοινό πρόγονο.

To 1993 ανακαλύφθηκε μια άγνωστη μέχρι τότε οικογένεια γονιδίων που ονομάστηκαν γονίδια microRNA. Τα γονίδια αυτά, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα, λειτουργούν ως ρυθμιστές γονιδιακών και κυτταρικών λειτουργιών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα χταπόδια διαθέτουν ένα σύνολο microRNA γονιδίων παρόμοιων με αυτών που υπάρχουν στα σπονδυλωτά ζώα και στον άνθρωπο.

Σε αντίθεση με άλλα μαλάκια, που έχουν γονίδια microRNA, όπως τα στρείδια, που όμως έχουν πολύ περιορισμένο αριθμό, τα χταπόδια έχουν ένα μεγάλο πλήθος microRNA που ανήκουν σε 43 διαφορετικές κατηγορίες αυτής της οικογένειας γονιδίων.

Οι ερευνητές, αναζητώντας την «πηγή» αυτών των γονιδίων, κατέληξαν στο Facivermis yunnanicus. Πρόκειται για ένα σκουλικόμορφο ζώο που ζούσε στον πλανήτη πριν από 518 εκατ. χρόνια. Έτσι, εκτιμούν οι ερευνητές, μπορεί να εξηγηθεί τόσο ο μεγάλος αριθμός αυτών των γονιδίων στα χταπόδια, όσο και οι υψηλή νοημοσύνη τους, καθώς και οι συμπεριφορές τους αυτές που είναι κοντινές στον άνθρωπο.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding