Ελληνική γραφή σε πέτρα 1.300 χρόνων στην Κορνουάλη

Αρχαιολόγοι από την Αρχαιολογική Μονάδα της Κορνουάλης ανακάλυψαν μια πέτρα στο κάστρο Tintagel, στην Κορνουάλη, το οποίο συνδέεται με το θρύλο του βασιλιά Αρθούρου. Η πέτρα έχει μήκος περίπου 61 εκ. και έχει χαραγμένα πάνω της ελληνικές και ρωμαϊκές λέξεις, καθώς και χριστιανικά σύμβολα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η πέτρα χρησιμοποιούνταν σε περβάζι παραθύρου, το οποίο φαίνεται πως αποτελούσε τμήμα ενός μεγάλου οικισμού του πρώιμου Μεσαίωνα.

«Τα ηλικίας 1.300 χρόνων γράμματα, λέξεις και σύμβολα φαίνεται πως τα έχει κάνει κάποιος που ασκούνταν στη γραφή», επισημαίνουν οι ειδικοί.

«Αυτό το πρόσωπο θα πρέπει να γνώριζε τόσο την ανεπίσημη όσο και την επίσημη γραφή που χρησιμοποιούνταν σε έγγραφα και επίσημα κείμενα που χρησιμοποιούνταν στα λατρευτικά βιβλία της περιόδου».

«Είναι απίστευτο να σκεφτεί κανείς ότι 1.300 χρόνια πριν, σε αυτή τη θεατρικού χαρακτήρα κορυφή του γκρεμού, κάποιος ασκούνταν στη γραφή, χρησιμοποιώντας λατινικές φράσεις και χριστιανικά σύμβολα», παρατήρησε ο Έφορος Win Scutt.

«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιος έκανε αυτά τα σημεία ή για ποιο λόγο, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι τον 7ο αι. το Tintagel είχε επαγγελματίες γραφείς που γνώριζαν τις τεχνικές συγγραφής χειρογράφων – κάτι που από μόνο του είναι συναρπαστικό».

«Η τελευταία αυτή ανακάλυψη μας πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα και δείχνει ότι έχουμε μια μορφωμένη χριστιανική κοινότητα, με ισχυρούς δεσμούς με την ατλαντική Ευρώπη και τη Μεσόγειο».

Πηγή: Sci-News

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding