Ανακαλύφθηκε αρχαίο ελληνο-ρωμαϊκό "κόμικ" (φωτογραφία & βίντεο)

Μια απίστευτη ανακάλυψη έγινε από αρχαιολόγους στην Ιορδανία. Συγκεκριμένα, ανακάλυψαν έναν τάφο της ρωμαϊκής εποχής, ο οποίος είναι διακοσμημένος με εκπληκτικές τοιχογραφίες που περιλαμβάνουν ένα υποτυπώδες «κόμικ», το οποίο είναι γραμμένα στα αραμαϊκά με τη χρήση ελληνικών γραμμάτων.

Τα σχέδια αποτελούν εντυπωσιακή μαρτυρία για το κοσμοπολιτικό περιβάλλον των συνοριακών πόλεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την Ελληνιστική Περίοδο.

Η ανακάλυψη έγινε κατά λάθος στα τέλη του 2016 κατά τη διάρκεια κατασκευής δρόμων μπροστά από ένα σχολείο στο χωριό Beit Ras. Από τότε τα ευρήματα τα μελετούν ντόπιοι και διεθνείς ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι αποτελούν μέρος μιας νεκρόπολης στον αρχαίο ελληνο-ρωμαϊκό οικισμό της Capitolias, αναφέρει το γαλλικό CNRS.

Πρόκειται για τάφο 52 m2, ο οποίος είναι χωρισμένος σε δύο ταφικά δωμάτια και περιέχει μια μεγάλη σαρκοφάγο από βασάλτη, όλα διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση, όπως αναφέρει ο αρχαιολόγος και επιγραφιστής Julian Aliquot. Κατά πάσα πιθανότητα χρονολογείται στην πρώτη περίοδο της πόλης, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του πρώτου αιώνα μ.Χ., σύμφωνα με την αναφορά του CNRS.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του χώρου είναι η τοιχογραφία που καλύπτει τους τοίχους και το ταβάνι του τάφου και απεικονίζει σκηνές παγανιστικές καθώς και όψεις της καθημερινής ζωής. Απεικονίζονται περίπου 260 χρωματιστές φιγούρες που δείχνουν θεούς σε συμπόσιο, ενώ οι άνθρωποι τους πηγαίνουν προσφορές, αλλά και αγρότες που φροντίζουν τα χωράφια και τα αμπέλια τους, καθώς και οικοδόμους που κατασκευάζουν έναν προμαχώνα για την πόλη.

Η τοιχογραφία φαίνεται να απεικονίζει διάφορες φάσεις κατά την ίδρυση μιας πόλης στον αρχαίο ρωμαϊκό κόσμο, όπως είναι η συμβουλευτική από τους θεούς σχετικά με το κατάλληλο μέρος, το καθάρισμα της περιοχής, η ανύψωση τειχών και, τέλος, μια ευχαριστήρια θυσία στην προστάτιδα θεότητα, στην περίπτωση αυτή στον Δία Καπιτολίνο, που έδωσε το όνομά του στην πόλη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό ο τάφος να ανήκε στον ιδρυτή της πόλης, αλλά δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί το όνομά του.

Αν και είναι σπάνιο να βρεθεί μια τόσο καλά διατηρημένη και λεπτομερής αναπαράσταση της ίδρυσης μιας αρχαίας πόλης, οι ερευνητές ενθουσιάστηκαν με τις περίπου 60 επιγραφές που συνοδεύουν τις εικόνες.

Ορισμένες απλώς αναφέρουν τις κυρίαρχες θεότητες και είναι γραμμένες στα ελληνικά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη.

Ωστόσο, κοιτώντας προσεκτικά, οι ερευνητές βρήκαν διάφορα αραμαϊκά κείμενα, τα οποία είναι γραμμένα με το ελληνικό αλφάβητο.

Το κωμικό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι αυτά τα κείμενα έχουν τοποθετηθεί έτσι, όπως ακριβώς οι διάλογοι σε μια ιστορία κόμικ: οι χαρακτήρες που αναπαριστώνται εξηγούν τι κάνουν ή τι τους συμβαίνει, λέει ο Jean-Baptiste Yon, ένας ακόμα ερευνητής του CNRS.

Για παράδειγμα, ο Yon αναφέρει έναν χαρακτήρα στο εργοτάξιο, ο οποίος λέει «κόβω (πέτρα)». Ένας άλλος, ίσως θύμα ατυχήματος, φωνάζει «Αλίμονο! Είμαι νεκρός!».

Ας σημειωθεί ότι αυτό ίσως να μην είναι το πρώτο κόμικ στην ιστορία, καθώς και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι συνδύαζαν εικονογράφηση και κείμενο για να αφηγηθούν μια ιστορία.

Στην περίπτωση, όμως, αυτή το πλέον σπάνιο είναι η χρήση της αραμαϊκής γλώσσας με ελληνικούς χαρακτήρες.

Για να δείτε το βίντεο, πατήστε εδώ.

 

(Photos: CNRS News)

Πηγή: Haaretz

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding