Εντοπίστηκε το κέντρο του σύμπαντος με ακρίβεια 100 μέτρων

Όταν φανταζόμαστε το ηλιακό μας σύστημα, το σύνηθες είναι να θεωρούμε ότι ο Ήλιος βρίσκεται σταθερός στο κέντρο, με όλα τα άλλα να περιφέρονται γύρω του. Επιπλέον, όλα τα υπόλοιπα σώματα επίσης ασκούν τη δική τους βαρυτική δύναμη στο αστέρι, κάνοντάς το να κινείται κατ’ ελάχιστον.

Οπότε, το ακριβές βαρυτικό κέντρο του ηλιακού συστήματος δεν βρίσκεται στο κέντρο του Ήλιου, αλλά κάπου κοντά στην επιφάνειά του, ακριβώς έξω από αυτήν.

Ο δύσκολος εντοπισμός του κέντρου αυτού έγινε εφικτός με τη χρήση ειδικού λογισμικού από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων, η οποία κατάφερε να περιορίσει το σημείο του βαρυτικού κέντρου του ηλιακού συστήματος σε περίμετρο 100 μέτρων (328 πόδια), κάτι που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις μετρήσεις μας των βαρυτικών κυμάτων.

Επίσης έχει να κάνει με τα πάλσαρ. Πρόκειται για νεκρά αστέρια, τα οποία μπορούν να περιστρέφονται πάρα πολύ γρήγορα, εκτοξεύοντας ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τους πόλους τους.

«Χρησιμοποιώντας τα πάλσαρ που παρατηρούμε σε όλο τον Γαλαξία μας, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σαν αράχνη που κάθεται ακίνητη στη μέση του ιστού της», εξήγησε ο αστρονόμος και φυσικός Stephen Taylor από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt και το NANOGrav Collaboration.

«Το πόσο καλά κατανοούμε το βαρυτικό κέντρο του ηλιακού συστήματος είναι κριτικής σημασίας, καθώς προσπαθούμε να αισθανθούμε ακόμα και το ασθενέστερο κούνημα του ιστού».

Κι αυτό γιατί σφάλματα στον υπολογισμό της θέσης της Γης σε σχέση με το βαρυτικό κέντρο του ηλιακού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τις μετρήσεις μας για τα πάλσαρ, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να επηρεάσουν τις έρευνές μας για χαμηλής συχνότητας βαρυτικά κύματα.

Το λογισμικό που χρησιμοποίησε η ομάδα, το BayesEphem, σχεδιάστηκε για να μοντελοποιήσει και να διορθώσει τις διάφορες ανακρίβειες στις τροχιές του ηλιακού συστήματος, οι οποίες σχετίζονται με τις έρευνες σχετικά με το βαρυτικό κύμα χρησιμοποιώντας πάλσαρ.

Με τη χρήση του λογισμικού, η ομάδα κατάφερε να θέσει ένα νέο ανώτατο όριο στις στατιστικές σχετικά με τον εντοπισμό και το πλαίσιο του βαρυτικού κύματος. Έτσι μπόρεσαν να υπολογίσουν ένα νέο, πιο ακριβές σημείο για το βαρυτικό κέντρο του ηλιακού συστήματος, το οποίο, με τη σειρά τους, μπορούσε να βοηθήσει στον ακριβέστερο εντοπισμό χαμηλής συχνότητας βαρυτικού κέντρου.

«Η ακριβής παρατήρησή μας των πάλσαρ που είναι διασκορπισμένα στον γαλαξία, μας έχει τοποθετήσει στον κόσμο καλύτερα από ό,τι μέχρι σήμερα», παρατήρησε ο Taylor.

«Βρίσκοντας με αυτόν τον τρόπο βαρυτικά κύματα, μαζί με άλλα πειράματα, αποκτούμε μια συνολικότερη θεώρηση όλων των διαφορετικών ειδών μαύρες τρύπες στο Σύμπαν».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Astrophysical Journal.

Πηγή: Science Alert

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding