Σκυλιά με μεγάλο εγκέφαλο είναι εξυπνότερα; Νέα έρευνα δίνει απαντήσεις

Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Animal Cognition αναφέρει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με το μέγεθος του εγκεφάλου των σκύλων και τη νοημοσύνη τους.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι σκύλοι με μεγάλο εγκέφαλο είναι αποτελεσματικότεροι από σκύλους με μικρότερο εγκέφαλο σε διάφορες εκτελεστικές λειτουργίες. Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτεροι σκύλοι έχουν καλύτερη βραχυπρόθεσμη μνήμη και αυτοέλεγχο σε σύγκριση με τα μικρότερα σκυλιά.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Daniel Horschler, ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και μέλος του Arizona Canine Cognition Center, σημειώνει ότι υπήρχε προβληματισμός σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ μεγέθους του εγκεφάλου και νόησης, για το οποίο όμως δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια ικανοποιητική απάντηση.

Ωστόσο, το μέγεθος του εγκεφάλου των σκύλων δεν φαίνεται να συνδέεται με όλους τους τύπους ευφυΐας. Έτσι, δεν συνδέεται με την απόδοση του σκύλου σε τεστ αναφορικά με την κοινωνική νοημοσύνη, ούτε με την ικανότητά του για επαγωγική λειτουργία της νόησης.

Τα ευρήματα της μελέτης αντανακλούν αυτό που οι επιστήμονες είχαν προηγουμένως ανακαλύψει ότι ισχύει στα πρωτεύοντα, ότι το μέγεθος του εγκεφάλου συνδέεται με εκτελεστικές λειτουργίες, αλλά όχι με άλλους τύπους νόησης.

Η έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από περισσότερα από 7.000 καθαρόαιμα οικόσιτα σκυλιά από 74. Το μέγεθος του εγκεφάλου υπολογίστηκε με βάση τα δεδομένα κάθε ράτσας.

Επίσης ο Horschler και οι συνάδελφοί του εξέτασαν και την παράμετρο της εκπαίδευσης, για την οποία βρήκαν ότι δεν επηρεάζει την απόδοση των ελεγχόμενων νοητικών λειτουργιών.

Πηγή: Science Daily

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding