ΕΡΓΟ "LUMIBLAST": ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΕΡΓΟ "LUMIBLAST": ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΗΜΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Η ερευνητική πρόταση με τίτλο «LUMIBLAST / A paradigm shift in cancer therapy -using mitochondria- powered chemiluminescence to non-invasively treat inaccessible tumours», στην οποία συμμετέχει η Ερευνητική Ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Λέκτορα κ. Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, κατετάγη έκτη ανάμεσα σε 821 ερευνητικές προτάσεις, πανευρωπαϊκά και σε όλα τα επιστημονικά πεδία, στα πλαίσια του προγράμματος εργασίας Future and Emerging Technologies (FET Open), του προγράμματος πλαισίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έρευνα και την καινοτομία Horizon 2020.

Το έργο LUMIBLAST στοχεύει στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής θεραπείας, που θα αντιμετωπίζει, με μη επεμβατικό τρόπο, δύσκολα προσεγγίσιμους καρκινικούς όγκους, όπως το πολύμορφο γλοιοβλάστωμα (glioblastoma multiforme / κακοήθης όγκος εγκεφάλου). Η συγκεκριμένη θεραπεία θα χρησιμοποιεί την ίδια την ενέργεια που παράγεται από τα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων για την αυτοτροφοδοτούμενη καταστροφή τους. Στόχος της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι ο σχεδιασμός και η σύνθεση των οργανικών μορίων που θα επιτυγχάνουν τη θεραπεία αυτή.

Εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο ερευνητικό πρόγραμμα LUMIBLAST θα συμμετάσχουν το Oslo University Hospital (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. K. Berg), το Universitat Politècnica de València (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. M. Miranda), το University of Oslo – School of Pharmacy (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Prof. H. H. Tønnesen) και η εταιρία Knight Scientific Limited από το Ηνωμένο Βασίλειο (Επιστημονικός Υπεύθυνος: Dr. J. Knight).

Σημειώνεται, ότι η συγκεκριμένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε το υψηλότερο επίπεδο ανταγωνισμού μέχρι σήμερα και το χαμηλότερο πανευρωπαϊκό ποσοστό επιτυχίας (1,3%) με χρηματοδοτούμενες μόλις 11 από τις 821 ερευνητικές προτάσεις από όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Η συνολική χρηματοδότηση του προγράμματος LUMIBLAST για τα 4,5 χρόνια διάρκειάς του είναι 3.031.375 Ευρώ.

Ήδη κατατίθενται διπλώματα ευρεσιτεχνίας με ισχύ σε όλες τις χώρες του κόσμου, αναφορικά με τη βασική ιδέα του εν λόγω προγράμματος.

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding