Υπήρχαν γυναίκες πολεμίστριες στις αρχαίες κοινωνίες;

Αν και η ιστορία έχει προτείνει ότι στις αρχαίες κοινωνίες οι γυναίκες δεν λάμβαναν μέρος στους πολέμους, λείψανα κυνηγών-συλλεκτών στη Β. Αμερική και Μογγόλοι  βοσκοί δείχνουν πως τα πράγματα δεν ήταν διαφορετικά. Οι σκελετοί δείχνουν σημάδια ότι ορισμένες γυναίκες σε αυτές τις κοινότητες ήταν πολεμίστριες.

Σε μια έρευνα που έκανε η Marin Pilloud, ιατροδικαστική ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, μαζί με άλλους επιστήμονες, εξέτασε 400 σκελετούς ανθρώπων από 19 ομάδες κυνηγών-συλλεκτών που έζησαν στην Κεντρική Καλιφόρνια από 5.000 με 200 χρόνια πριν.

Η διαδεδομένη άποψη, που είχε διαμορφωθεί με βάσει αρχαιολογικές έρευνες, είναι ότι οι άνδρες ήταν κυνηγοί, ψαράδες και πολεμιστές στις συγκρούσεις μεταξύ φυλών. Από την άλλη, οι γυναίκες περιγράφονταν ως συλλέκτριες, υφάντρες και αυτές που φρόντιζαν τα παιδιά. Αλλά 128 από τους σκελετούς γυναικών έδειξαν βλάβες από τόξα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, όπως μαχαίρια. Η ομάδα της Pilloud βρήκε παρόμοιες βλάβες σε 289 άνδρες πολεμιστές.

Ωστόσο, τα οστά δεν αποτελούν απόδειξη ότι οι γυναίκες πολεμούσαν δίπλα στους άνδρες. Ίσως είχαν τραυματιστεί κατά την επιτέλεση άλλων καθηκόντων κατά τη διάρκεια πολέμων. Όπως παρατηρεί η Patricia Lambert, βιολόγος ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο Utah State, η οποία δεν ήταν μέλος της ομάδας της Pilloud. Μάλιστα, λέει ότι οι γυναίκες ίσως να είχαν λάβει μέρος σε μάχες για να υπερασπίσουν τα παιδιά ή το χωριό τους. Τι θα είχε ενισχύσει την υπόθεση των γυναικών πολεμιστριών; Το να είχαν θαφτεί γυναίκες με όπλα και άλλα πολεμικά αντικείμενα.

Μια δεύτερη μελέτη σχετικά με την αρχαία Μογγολία βρήκε ότι οι νομάδες βοσκοί είχαν εκπαιδεύσει ορισμένες γυναίκες να πολεμούν. Οι βοσκοί αυτοί έζησαν μεταξύ 147 και 522 μ.Χ., μια περίοδο συχνών πολέμων.

Η σχετική έρευνα έγινε από την ανθρωπολόγο Christine Lee, που εργάζεται στο California State University, Los Angeles. Η ομάδα της μελέτησε τα οστά τριών γυναικών και έξι ανδρών που είχαν βρεθεί σε τάφο σημαντικών προσώπων. Εκτός από μία γυναίκα, τα υπόλοιπα οστά είχαν σημάδια ότι καβαλούσαν άλογα σε μάχη.

Ορισμένα οστά είχαν υποστεί κάποιες αλλαγές από τη συχνή ίππευση ή και βλάβες από πτώσεις από άλογα. Τα οστά στον ώμο και στο στήθος των δύο γυναικών δείχνουν σημάδια από τη χρήση τόξων. Επίσης το πρόσωπο και το κεφάλι έχει σημάδια από πληγές από τόξα.

Στο παρελθόν, οι τάφοι είχαν συληθεί, οπότε, αν είχαν υπάρξει πολεμικά αντικείμενα σε αυτούς, αυτά είχαν χαθεί από καιρό, μιας και οι γυναίκες πολεμίστριες στη Δ. Ασία περιέχουν όπλα και πολεμικό εξοπλισμό.

Όπως λέει η Lee, γύρω στο 900, οι γυναίκες των Μογγόλων συμμετείχαν σε πολέμους και είχαν πολιτική εξουσία. Μάλιστα, υποψιάζεται ότι η ελευθερία των γυναικών αυτών πηγαίνει πίσω τουλάχιστον 400 χρόνια.

Πηγή: Science for students