Ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη ζωγραφισμένη ιστορία

Αρχαιολόγοι που εργάζονται στην Ινδονησία υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει την πρωιμότερη καλλιτεχνική δημιουργία η οποία αφηγείται μια ιστορία.

Είναι μια ιστορία που αναπαρίσταται με κόκκινη βαφή σε έναν τοίχο σπηλαίου. Η σκηνή, σύμφωνα με την ερμηνεία των επιστημόνων, δείχνει υπεράνθρωπους να κυνηγούν άγρια ζώα.

Άνθρωποι που ζούσαν στο νησί Sulawesi αναπαρέστησαν γουρούνια και ζώα με κέρατα πριν από 44.000 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature. Γύρω από τα ζώα είναι άνθρωποι ή ανθρωπόμορφες φιγούρες. Η ζωγραφιά αυτή είναι αρχαιότερη κατά χιλιάδες χρόνια της τέχνης των σπηλαίων στην Ευρώπη.

«Είναι εντυπωσιακό. Πρόκειται για αφηγηματική σκηνή και είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στην τέχνη των βράχων», παρατηρεί ο συγγραφέας της μελέτης Maxime Aubert, αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Griffith, στην Αυστραλία.

Τα μεγάλα κερασφόρα ζώα είναι ένα είδος βουβαλιού που βρίσκεται μόνο στην περιοχή εκείνη. Στο μέγεθος είναι αντίστοιχα με μεγαλόσωμα ζώα, αλλά είναι αρκετά επιθετικά. Οι χαρακτήρες στη σκηνή αυτή φαίνεται να κυνηγούν ή, ίσως, να βρίσκονται σε μια επιθετική σχέση με έναν βούβαλο, παρατηρεί ο Aubert.

Ωστόσο το τι αναπαριστά η σκηνή είναι προς ερμηνεία. Για παράδειγμα, οι λεπτές κόκκινες γραμμές. «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι είναι δόρατα ή σκοινιά», παρατηρεί ο Aubert. Ή τα παράδοξα χαρακτηριστικά που έχουν οι φιγούρες. Για τον Aubert φαίνονται ανθρώπινες με χαρακτηριστικά ζώου. «Οι άνθρωποι εκεί δεν είναι πλήρως άνθρωποι: ένας έχει ουρά, άλλοι έχουν κάτι σαν κεφάλι πουλιού. Νομίζω ότι είναι κάτι που πιθανώς δεν υπήρχε στην πραγματικότητα. Ίσως είναι μέρος ενός μυθικού πλάσματος. Δεν γνωρίζουμε. Αλλά είναι μία από τις πιθανότητες».

Φωτό: Adam Brumm/Ratno Sardi/Agus Oktaviana/Washington Post

 

Φωτό: Ratno Sardi/Washington Post

Φωτό: Ratno Sardi/Washington Post

Πηγή: Independent