Κατασκευάστηκε η μικρότερη μηχανή του κόσμου

Κι όμως φτιάχτηκε μια εντυπωσιακά μικροσκοπική μηχανή.

Πρόκειται για μηχανή σε μέγεθος νανοκλίμακας, δηλαδή είναι περίπου 10 δισεκατομμύρια φορές μικρότερη από τη μηχανή ενός αυτοκινήτου.

Φορτίζεται με ηλεκτρισμό, μέσα από τη χρήση ηλεκτρικών πεδίων.

Η ουσία της μηχανής είναι τα ιόντα με την περιστροφή τους. Η περιστροφή χρησιμοποιείται για τη μετατροπή της θερμότητας που απορροφάται από τις ακτίνες λέιζερ σε ταλαντώσεις ή δονήσεις.

Οι δονήσεις αυτές λειτουργούν ως «σφόνδυλοι» που συλλαμβάνουν τη χρήσιμη ενέργεια που παράγεται από τη μηχανή. Η ενέργεια αποθηκεύεται σε ξεχωριστά τμήματα που ονομάζονται «κβάντα», όπως προέβλεψε η κβαντομηχανική.

Με την εκκίνηση της λειτουργίας του σφονδύλου, η ομάδα που την κατασκεύασε παρατήρησε ότι η μικροσκοπική μηχανή κάνει τον σφόνδυλο να κινείται όλο και πιο γρήγορα.

«Ο σφόνδυλος μας επιτρέπει να υπολογίζουμε την παραγωγή ισχύος μιας μηχανής ατομικής κλίμακας», ανέφερε ο Dr. Mark Mitchison, επιστήμονας στο Trinity College Dublin και μέλος της ομάδας.

«Αυτό το πείραμα και η θεωρία μας πηγαίνει σε μια νέα εποχή σχετικά με τη διερεύνηση των ενεργειών των τεχνολογιών που βασίζονται στην κβαντική θεωρία, που είναι πυρηνικό θέμα της έρευνάς μας, ανέφερε ο Dr. John Goold, επίσης από το College Dublin.

«Η κατανόηση του πώς η θερμοδυναμική μπορεί να εφαρμοστεί σε τέτοια μικροσκοπικά περιβάλλοντα είναι εξέχουσας σημασίας για τις τεχνολογίες του μέλλοντος».

Η δουλειά της ομάδα δημοσιεύθηκε στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού Physical Review Letters.

(Η μηχανή θερμότητας σε νανοεπίπεδο. Φωτό: John Goold, Trinity College Dublin)

 

(Η μικρότερη μηχανή του κόσμου λειτουργεί με την εσωτερική περιστροφή, η οποία μετατρέπει τη θερμότητα που απορροφάται από ακτίνες λέιζερ σε ταλαντώσεις του παγιδευμένου ιόντος. Φωτό: John Goold, Trinity College Dublin)

 

Πηγή: Sci-news

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding