Πόσα τσιγάρα την ημέρα είναι λιγότερο επικίνδυνα;

Υπάρχει ένα επίπεδο καπνίσματος, το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές ή σχετικά ασφαλές;

Μια αξιολόγηση 55 δημοσιευμάτων από 141 μελέτες, η οποία δημοσιεύθηκε στον επιστημονικό διαδικτυακό τόπο ΒΜJ, ανατρέπει αυτά που θεωρούσαμε ότι ισχύουν.

Έτσι, ακόμα και το κάπνισμα ενός τσιγάρου την ημέρα φέρει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό,τι αναμενόταν – περίπου το μισό από εκείνον που διατρέχουν όσοι καπνίζουν 20 τσιγάρα την ημέρα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι εκείνοι που καπνίζουν δεν θα πρέπει απλώς να το μειώσουν – θα πρέπει να θέσουν ως στόχο να κόψουν το κάπνισμα εντελώς», επισημαίνει ο κύριος συντάκτης του άρθρου, καθηγητής Allan Hackshaw, από το Cancer Research UK και UCL Cancer Trials Centre, University College London.

«Δεν υπάρχει επίπεδο ασφαλείας στο κάπνισμα!»

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι άνδρες καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα διατρέχουν 46% κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και 41% κίνδυνο για εγκεφαλικό σε σχέση με το κάπνισμα 20 τσιγάρων ημερησίως. Οι γυναίκες που καπνίζουν ένα τσιγάρο την ημέρα διατρέχουν κίνδυνο κατά 31% και 34% αντίστοιχα.

Από την άλλη, σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν καπνίζουν, οι γυναίκες που καπνίζουν περίπου ένα τσιγάρο την ημέρα διατρέχουν 57% περισσότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και 31% για εγκεφαλικό. Για τους άνδρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 48% και 25%, σε σχέση με μη καπνιστές.

Τα καλά νέα, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, είναι ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό λίγα μόλις χρόνια μετά το κόψιμο του καπνίσματος.

Πηγή: Sci-news

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding