Ο νέος κυνηγός κατοικήσιμων πλανητών της NASA

Η NASA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα από τα πιο κρίσιμα στάδια στον σχεδιασμό και τους τεχνικούς ελέγχους της κατασκευής του διαστημικού τηλεσκοπίου Nancy Grace Roman Space Telescope. Πρόκειται για ένα τηλεσκόπιο με προηγμένες τεχνολογικές δυνατότητες που θα «κοιτάζει» στο υπέρυθρο φάσμα γεγονός που θα του επιτρέψει να εξερευνά πολύ βαθιά το Σύμπαν και να παρατηρεί μεγάλο αριθμό γαλαξιών άστρων και πλανητών.

Το τηλεσκόπιο πήρε το όνομα του από τη Νάνσι Γκρέις Ρόμαν μια από τις πρώτες γυναίκες αστρονόμους που εργάστηκαν στην NASA η οποία αποτέλεσε σημαντικό στέλεχος της δημιουργίας του πρώτου διαστημικού τηλεσκοπίου, του Hubble. Η κατασκευή του Nancy Grace Roman Space Telescope έχει αποφασισθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά υπήρξαν διάφορα εμπόδια που καθυστέρησαν την εκκίνηση της κατασκευής του. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξει άλλη καθυστέρηση το τηλεσκόπιο θα εκτοξευτεί το 2027. Η σημαντικότερη ίσως δυνατότητα που έχει το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA είναι ότι μπορεί να εντοπίζει βραχώδης πλανήτες αλλά και την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή.

Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να αποκαλύψει κόσμους που θεωρητικά τουλάχιστον είναι όχι μόνο κατοικήσιμοι αλλά και φιλικοί στη ζωή. Θα μπορεί επίσης να εντοπίζει με μεγαλύτερη ευκολία από τα σημερινά τηλεσκόπια τους αποκαλούμενους ορφανούς πλανήτες. Πρόκειται για πλανήτες που υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα πλανητικά συστήματα στα οποία ανήκαν και κινούνται πλέον μόνοι τους με μεγάλη ταχύτητα στο διαστρικό κενό. Όπως ανακοίνωσε η NASA ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι για την αντοχή του τηλεσκοπίου στις ακραίες συνθήκες του Διαστήματος και δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα οπότε η διαδικασία κατασκευής μπορεί να περάσει στην επόμενη φάση.

Πηγή: naftemporiki


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding