ΠΕΡΟΥ: ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΑΝ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΗ, ΜΑΥΡΑ, ΞΥΛΙΝΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ 800 ΕΤΩΝ (ΦΩΤΟ)

Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως στο Τσαν Τσαν στο Περού. Πρόκειται για ξύλινα αγάλματα με πήλινες μάσκες που πιθανότατα ανήκουν σε πολιτισμό που έζησε πριν από περίπου 800 χρόνια.

Το Υπουργείο Πολιτισμού του Περού παρουσίασε μια σειρά σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στο Τσαν Τσαν, που ανήκουν στην αρχαία αυτοκρατορία Τσιμού, λίγο πριν κατακτηθεί η περιοχή από τους Ίνκας στα τέλη του 15ου αιώνα.

Ανάμεσα στα ευρήματα βρέθηκε σειρά γλυπτών αγαλμάτων μέσα σε σηκούς (ειδικοί εσωτερικοί χώροι) που είναι στερεωμένα στο έδαφος και έχουν ύψος περίπου 70 εκατοστά.

Τα αγάλματα, τα οποία ανακαλύφθηκαν τον Σεπτέμβριο, είναι μαύρα με μπεζ πήλινες μάσκες και πιθανολογείται ότι είναι τα παλαιότερα γλυπτά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στο Τσαν Τσαν, ανέφερε ο επικεφαλής της ανασκαφής στο AFP.

Οι απόκοσμες μορφές σχηματίζουν μία σειρά που οδηγεί σε μια αυλή όπου πραγματοποιούνταν ιεροτελεστίες.
Η πόλη Τσαν Τσαν ήταν η μεγαλύτερη στην Αμερική πριν να την ανακαλύψει ο Κολόμβος, και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1986. Έφτασε στην ακμή της μεταξύ του 900 και του 1470 μ.Χ. και αριθμούσε πάνω από 10.0000 κτίρια.

Ο οικισμός καταστράφηκε κατά την επικράτηση των Ίνκας στην περιοχή και μετά από χρόνια εγκαταλείφθηκε.

«Στο πέρασμα που βρέθηκε προσφάτως στο Τσαν Τσαν, ανακαλύφθηκαν 19 ξύλινα εδώλια με πήλινες μάσκες» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, Patricia Balbuena, όπως αναφέρει το Daily Mail.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που πραγματοποίησαν την ανασκαφή, ο διάδρομος μήκους 33 μέτρων στον οποίο υπάρχουν τα μυστηριώδη αγάλματα είναι αντιπροσωπευτικός μιας ξεχωριστής φάσης της ιστορίας της περιοχής.

«Υποθέτουμε ότι είναι φύλακες» δήλωσε ο αρχαιολόγος Henry Gayoso Rullier. «Ενδέχεται να ανήκουν στη μέση περίοδο του Τσαν Τσαν, μεταξύ 110 και 1300 μ.Χ., και σε αυτή την περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τα αρχαιότερα γλυπτά στην περιοχή».

Μαζί με τα αγάλματα βρέθηκαν χειροποίητα αντικείμενα τέχνης. Τα εξωτερικά τοιχώματα είναι διακοσμημένα με μία τοιχογραφία από λάσπη που απεικονίζει κύματα και εικόνες καθημερινότητας.

Περίπου 500 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 50 αρχαιολόγων, εργάζονται σε ερευνητικά και συντηρητικά έργα στο Chan Chan, το οποίο ανακηρύχθηκε παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO το 1986.

Για δείτε σχετικό βίντεο, πατήστε εδώ.

Πηγή: aftodioikisi/newsbeast

 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding