Το Μεγάλο Τείχος της Κίνας είχε και άλλη λειτουργία σε κάποιο τμήμα του

Μέχρι τώρα θεωρούσαμε ότι το Μεγάλο Τείχος της Κίνας είχε κτιστεί για να αποτρέπει στρατεύματα εισβολής. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι δεν ήταν μόνο αυτός ο στόχος, τουλάχιστον για κάποιο τμήμα του.

Όταν οι ερευνητές χαρτογράφησαν πλήρως για πρώτη φορά τη Βόρεια Γραμμή του Μεγάλου Τείχους, τα ευρήματά τους αμφισβήτησαν προηγούμενες υποθέσεις.

«Πριν από την έρευνά μας, πολλοί νόμιζαν ότι ο σκοπός του Τείχους ήταν να σταματήσει τον στρατό του Τζένγκις Χαν», είπε ο Gideon Shelach-Lavi, από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, ο οποίος διεξήγαγε μια διετή έρευνα.

Αλλά η Βόρεια Γραμμή, που εκτείνεται κυρίως στην Μογγολία, και περνάει μέσα από κοιλάδες, είναι σχετικά χαμηλή στο ύψος και κοντά σε μονοπάτια, καταδεικνύει ότι πρέπει να υπήρχαν και μη στρατιωτικές λειτουργίες.

«Το συμπέρασμά μας είναι ότι επρόκειτο περισσότερο για παρακολούθηση παρά για αποκλεισμό της κίνησης των ανθρώπων και των ζώων, ίσως για τη φορολόγησή τους», είπε ο Shelach-Lavi.

Πρότεινε ότι αυτό ίσως να συνέβαινε επειδή ενδέχεται οι άνθρωποι να αναζητούσαν θερμότερα βοσκοτόπια πιο νότια, κατά τη διάρκεια ενός κύματος κρύου κατά τον Μεσαίωνα.

Η κατασκευή του Μεγάλου Τείχους, το οποίο χωρίζεται σε δύο τμήματα, άρχισε τον 3ο αι. π.Χ. και συνεχίστηκε για αιώνες.

Η Βόρεια Γραμμή, γνωστή και ως «Τείχος του Τζένγκις Χαν», κατασκευάστηκε μεταξύ του 11ου και του 13ου αιώνα. Ο Shelach-Lavi και η ομάδα του από ισραηλινούς, μογγόλους και αμερικανούς ερευνητές, χρησιμοποίησαν drones, καθώς και εικόνες από δορυφόρους και παραδοσιακά αρχαιολογικά εργαλεία για να χαρτογραφήσουν το τείχος και να βρουν τεχνουργήματα που τους βοήθησαν να καθορίσουν ημερομηνίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Antiquity.

Αεροφωτογραφία τμήματος της Βόρειας Γραμμής (Εβραϊκό Πανεπιστήμιο).

Τείχος και ερείπια δομής (Shelach-Lavi et al. Antiquity, 2020).

Πηγή: Science Alert