Ανακάλυψη αρχαίας μεξικανικής μινιατούρας δημιουργίας του σύμπαντος

Ανακάλυψη αρχαίας μεξικανικής μινιατούρας δημιουργίας του σύμπαντος

Μεξικανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μια πέτρα «tetzacualco», ή ναό, που βρίσκεται σε λίμνη δίπλα στο ηφαίστειο Iztaccihuatl κοντά στην Πόλη του Μεξικό, σε μια περιοχή που ονομάζεται Nahualac.

Σε ορισμένους αρχαίους μεσοαμερικανικούς μύθους σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου, γίνεται λόγος για τον γιγάντιο κροκόδειλο Cipactli, ο οποίος κολυμπούσε στα πρωταρχικά νερά και από το σώμα του δημιουργήθηκαν η γη και ο ουρανός.

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι ο ναός που βρίσκεται στη μέση της λίμνης είναι αναπαράσταση αυτού του μύθου για τη δημιουργία του χρόνου και του χώρου, δηλαδή μια μινιατούρα του σύμπαντος.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, αρχαιολόγο Iris Hernández του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, αρχιτεκτονικά στοιχεία που έχουν τεθεί σε νερό με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως αποτελούσαν «σημαντικό μέρος της μεσοαμερικανικής σκέψης».

Η ίδια θεωρεί ότι το νερό που βρίσκεται στη λίμνη ελεγχόταν με κάποιον τρόπο, ώστε να δημιουργεί ένα οπτικό αποτέλεσμα που θα έκανε τη λίθινη κατασκευή να φαίνεται ότι «επιπλέει σε έναν υδάτινο καθρέφτη».

Όσο για την τοποθεσία, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αποτελεί τελετουργικό χώρο, όπου ασκούνταν η λατρεία του Τλάλοκ, του θεού της βροχής, αλλά και λατρεία άλλων θεοτήτων του νερού και της γης.

Πηγή: Independent

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding