Ανακαλύφθηκε μικροσκοπικός δεινόσαυρος

Το όνομά του ήταν Kongonaphon kely, το οποίο σημαίνει «μικροσκοπικός φονιάς εντόμων», και ήταν περίπου στο μέγεθος μιας κούπας καφέ.

Ο μικροσκοπικός φονιάς ζούσε στη Μαδαγασκάρη περίπου 237 εκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια της τριασικής περιόδου, και είχε δέκα εκατοστά ύψος. Ωστόσο, όπως λένε οι επιστήμονες, ο Κ. kely ανήκε στην αρχαία ομάδα των Ornithodira. Πρόκειται για τον τελευταίο κοινό πρόγονο όλων των δεινοσαύρων και πτεροσαύρων που μια μέρα θα κυριαρχούσαν στον κόσμο.

«Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι οι δεινόσαυροι ήταν γιγάντιοι», λέει ο παλαιοντολόγος Christian Kammerer από το Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Β. Καρολίνας.

«Αλλά αυτό το νέο ζώο βρίσκεται πολύ κοντά στην απόκλιση των δεινοσαύρων και των πτεροσαύρων, και είναι σοκαριστικά μικρό».

Το πώς εξελίχθηκαν τα γιγάντια ζώα από αυτούς τους μικρούς προγόνους τους δεν έχει απαντηθεί ξεκάθαρα, καθώς σχετικά λίγα είδη από τα Ornithodira έχουν ανακαλυφθεί και μελετηθεί.

Γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική η ανακάλυψη αυτή. Αρχικά βρέθηκαν το 1998 στη νοτιοδυτική Μαδαγασκάρη, μαζί με τα λείψανα εκατοντάδων άλλων αρχαίων δειγμάτων. Με την ανακάλυψη αυτή, οι ερευνητές φαίνεται πως καταλήγουν στην ιδέα ότι δεν πρόκειται για κάτι το τυχαίο.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο PNAS.

Σχέδιο: Alex Boersma

Πηγή: Science Alert

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding