Οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως αναπνέουν όλο και πιο μολυσμένο αέρα

Η μόλυνση του αέρα είναι ένας κρυφός και ύπουλος δολοφόνος παγκοσμίως. Σήμερα, 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρυπαντών και οι συνέπειες είναι πολύ πιο θανατηφόρες από τον πόλεμο, τη βία και πολλές αρρώστιες.

Μια νέα ανάλυση στην ποιότητα του αέρα παγκοσμίως μεταξύ 2010 και 2016 βρήκε ότι πάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν εκτεθειμένο σε αυξημένα επίπεδα λεπτής σωματιδιακής ύλης, που μπορούν να φτάσουν στους πνεύμονες και το αίμα, προκαλώντας κάθε είδους ζητήματα υγείας και ανάπτυξης.

Αυτό δεν συμβαίνει παντού κατά τον ίδιο τρόπο. Ο μέσος άνθρωπος στη Βόρεια Αμερική και στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένος σε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση, ενώ άνθρωποι στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ασία βιώνουν κατά μέσο όρο υψηλότερες (11%) συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων ύλης στον αέρα. Μάλιστα στην Ινδία, όπου σχεδόν το 70% του πληθυσμού βρίσκεται στις πόλεις, το πρόβλημα έχει φτάσει στα επίπεδα της υγειονομικής κρίσης.

«Ενώ οι μακροπρόθεσμες πολιτικές για τη μείωση της μόλυνσης του αέρα φαίνεται να είναι αποτελεσματικές σε πολλές περιοχές, ειδικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ», λέει ο Gavin Shaddick του Πανεπιστημίου του Έξετερ, «υπάρχουν ακόμα περιοχές που έχουν επικίνδυνα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα, ορισμένες μάλιστα κατά πέντε φορές μεγαλύτερα από αυτά που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και σε ορισμένες χώρες η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ακόμα μεγαλύτερη».

Συχνά, όταν σκεφτόμαστε την ατμοσφαιρική ρύπανση, φανταζόμαστε μια πόλη γεμάτη νέφος, αλλά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι αστικές και αγροτικές περιοχές εξίσου αντιμετωπίζουν ανασφαλή επίπεδα λεπτών σωματιδίων ύλης, π.χ. σε μέρη της Βόρειας και Υποσαχάριας Αφρικής, λόγω της σκόνης της ερήμου.

Οπότε οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα πρέπει να μην εστιάζονται στις πόλεις, αλλά στον πλανήτη συνολικά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2017 και 2018 η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδεινώθηκε στις ΗΠΑ, οδηγώντας σε εκατοντάδες επιπλέον θανάτους.

Είναι αλήθεια ότι η πανδημία έχει μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και έχουν σωθεί ζωές, αλλά την ίδια στιγμή είναι επίσης αληθές ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο του θανάτου από τον κορονοϊό.

Έτσι στην πραγματικότητα ευάλωτες κοινότητες βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, απλώς και μόνο λόγω του αέρα που αναπνέουν. Επομένως είναι προφανές ότι κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Climate and Atmospheric Science.

Πηγή: science alert