Μπορούν τελικά να συμβιώσουν ο σκύλος με τη γάτα;

Υπάρχουν φορές που η συγκατοίκηση μπορεί να αποτελέσει δοκιμασία, ακόμα και για τους πλέον υπομονετικούς. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τους τετράποδους φίλους μας, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για συγκατοίκηση σκύλου και γάτας.

Σε μια σπάνια έρευνα, οι μελετητές εξέτασαν τις σχέσεις μεταξύ σκύλων και γατών που ζουν στο ίδιο σπίτι. Στην έρευνα συμμετείχαν 748 άτομα από τη Μ. Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Το κεντρικό πόρισμα ήταν ότι στο 80% των περιπτώσεων, τα κατοικίδια αισθάνονταν άνετα το ένα με το άλλο, ενώ μόνο στο 3% δηλώθηκε ότι οι γάτες και οι σκύλοι δεν άντεχαν ο ένας τον άλλον.

Ωστόσο, παρά τη γενική εικόνα της αρμονίας, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γάτες είναι κατά πολύ οι πλέον ανταγωνιστικές από τα ζώα. Οι φροντιστές ανέφεραν ότι οι γάτες είναι τρεις φορές πιο πιθανό να απειλούν τους σκύλους, παρά το αντίστροφο, και 10 φορές πιο πιθανό να τους τραυματίσουν σε έναν τσακωμό. Όσο για τα σκυλιά, αναφέρθηκε ότι πάνω από το ένα πέμπτο έπαιρνε παιχνίδια και τα πήγαινε στη γάτα συγκάτοικο, ενώ μόνο το 6% των γατών έκανε το αντίστοιχο για τα σκυλιά.

Όσο για τους υποτιθέμενους παροιμιώδεις τσακωμούς, η έρευνα βρήκε ότι το 57% των φροντιστών ανέφερε ότι οι γάτες έκαναν συριγμό, ή χτύπησαν σκύλους, και το 18% είπε ότι σκύλοι απείλησαν τις γάτες, λιγότερο από το 10% των γατών και μόνο το 1% των σκύλων προκάλεσε βλάβη στο άλλο ζώο.

Ο λόγος για αυτήν τη διαφορά, σύμφωνα με τη Sophie Hall, συν-συγγραφέα της μελέτης, ίσως είναι ότι οι σκύλοι είχαν εξημερωθεί πολύ πριν από τις γάτες, οπότε εκπαιδεύονται καλύτερα και μπορούν αποτελεσματικότερα να ελέγχουν τη συμπεριφορά τους.

Ένας παράγοντας που μπορεί να κρίνει τη σχέση μεταξύ γάτας και σκύλου είναι η ηλικία της γάτας, όταν θα αρχίσει να ζει με το σκύλο. Όσο πιο νέα είναι η γάτα τόσο το καλύτερο.

Η Sophie Hall αναφέρει ότι δεν θα πρέπει να αποτραπεί κανείς από το να έχει τόσο γάτες όσο και σκύλους. «Γενικά, και τα δύο ζώα φαίνεται πως είναι πραγματικά άνετα το ένα με το άλλο, το οποίο αντιτίθεται προς αυτό που θεωρούμε ότι συμβαίνει».

Πηγή: The Guardian