Μυρίζουμε κατά τρόπο "στέρεο" για να καθοδηγούμαστε στο περιβάλλον

Ο άνθρωπος έχει μια «στέρεο» αίσθηση της μυρωδιάς που υποσυνείδητα μας καθοδηγεί στο περιβάλλον, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ψυχολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

«Ο ανθρώπινος εγκέφαλος χρησιμοποιεί λεπτές διαφορές μεταξύ των εισερχομένων στα μάτια και αυτιά που έχουν υποστεί κάποια βλάβη για να δημιουργήσουν τρισδιάστατες εμπειρίες και να κατευθύνει στο περιβάλλον. Το αν και το πώς το κάνει αυτό για την όσφρηση δεν είναι ξεκάθαρο», σημειώνει η ομάδα των ερευνητών που συνέταξε το σχετικό άρθρο.

«Η ανθρώπινη μύτη, το μέρος του προσώπου που εξέχει περισσότερο, έχει δύο ρουθούνια που διαχωρίζονται από το ρινικό διάφραγμα και εισπνέουν αέρα από διαφορετικές μεταξύ τους περιοχές. Θεωρητικά, αυτό παρέχει ένα υπολογιστικό πλεονέκτημα στο να εντοπίζονται πηγές μυρωδιάς».

Για να απαντήσουν στο ερώτημα αν οι άνθρωποι κατευθύνονται στον χώρο με «στέρεο» όσφρηση, οι ερευνητές έκαναν μια σειρά από ψυχολογικά πειράματα σε συνολικά 180 εθελοντές.

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι μια ήπια διαφορά μεταξύ των ρουθουνιών ως προς την ένταση της μυρωδιάς σταθερά επηρεάζει την αντίληψη της κατεύθυνσης προς τη μεριά που έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, παρά το ότι οι εθελοντές δεν μπορούσαν να αναφέρουν ποιο ρουθούνι μυρίζει την εντονότερη μυρωδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Πηγή:  Sci-News

 

 
www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding