Νέα ανακάλυψη στις πυραμίδες της Γκίζα

Οι αρχαιολόγοι έκαναν μια νέα ανακάλυψη κοντά στις πυραμίδες της Γκίζα στην Αίγυπτο. Πρόκειται για δύο αρχαία κτίρια που χρονολογούνται πάνω από 4.500 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι είναι πιθανό να ήταν οικίες που στέγαζαν αξιωματούχους υπεύθυνους για την επίβλεψη της παραγωγής τροφής για μια παραστρατιωτική δύναμη.

Οι οικίες ανακαλύφθηκαν σε ένα αρχαίο λιμάνι της Γκίζα, το οποίο άκμασε την εποχή του η πυραμίδα του φαραώ Μενκαουρέ χτιζόταν στην Γκίζα (ο Μενκαουρέ βασίλεψε ως φαραώ περίπου από το 2490 π.Χ. μέχρι το 2472 π.Χ.).

Μία από τις οικίες μάλλον στέγαζε έναν αξιωματούχο που επέβλεπε τη συγκέντρωση και τη σφαγή ζώων για φαγητό, ενώ ένας ιερέας που ήταν μέλος ενός θεσμού που ονομαζόταν «wadaat», όπου συμμετείχαν υψηλόβαθμοι ιερείς, ενδεχομένως ζούσε στο άλλο οίκημα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται από τις σχετικές σφραγίδες που βρέθηκαν στο σημείο εκείνο.

 

(Credit: Copyright 2016 by Ancient Egypt Research Associates)

Επιπλέον, όπως παρατηρεί ο Mark Lehner, διευθυντής του Ancient Egypt Research Associates, που διεξήγαγε τις ανασκαφές εκεί, αυτή η οικία είναι δίπλα σε μια δομή που ίσως χρησιμοποιούνταν για να την παρασκευή μπύρας. Αυτό υποδεικνύει ότι ο κάτοικος της οικίας επέβλεπε τις διαδικασίες αυτές.

Οι δύο αυτές οικίες βρίσκονταν κοντά σε μια σειρά από δομές που ονομάζονταν στοές, όπου ίσως κατοικούσε μια παραστρατιωτική δύναμη στην Γκίζα. Αυτές οι στοές ίσως στέγαζαν πάνω από 1.000 ανθρώπους. Οποιαδήποτε παραγωγή τροφής κοντά σε αυτές τις οικίες ήταν πιθανό να προοριζόταν για τους ανθρώπους που ζούσαν σε αυτές τις στοές, αν και ένα μέρος θα δινόταν στους εργάτες που δούλευαν στην πυραμίδα του Μενκαουρέ, παρατήρησε ο Lehner.

Οι ποσότητες φαγητού που ήταν αναγκαίες για όσους ζούσαν στις στοές θα πρέπει να ήταν πολύ μεγάλες. Το σιτάρι θα πρέπει να έφτανε τα 877,54 κιλά ανά ημέρα, υπολόγισε η Claire Malleson, μια αρχαιοβοτανολόγος του Ancient Egypt Research Associates, σε μια μελέτη που δημοσίευσε στο βιβλίο Exploring the Materiality of Food Stuffs (Routledge, 2017). Επίσης θα πρέπει να ήταν πολύ μεγάλη και η ποσότητα του κρέατος που απαιτούνταν.

Οι δύο οικίες βρίσκονταν, σύμφωνα με τον Lehner, σε αυτό που ήταν «βασικά το εθνικό λιμάνι της εποχής», με αγαθά και υλικά από όλη την Αίγυπτο και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι ανασκαφές θα ξαναρχίσουν στην περιοχή εκείνη το 2019.

Πηγή: LiveScience