Οι σκύλοι κάνουν καλό στην υγεία σας

Πέρα από το ότι ο σκύλος αναγκάζει τον φροντιστή του να κινείται συχνά, είτε για βόλτα είτε για παιχνίδι, όπως επισημαίνει ο Dr. Francisco Lopez-Jimenez, επικεφαλής του Τμήματος Προληπτικής Καρδιολογίας στην Κλινική Mayo, ο οποίος έχει συντάξει και τη σχετική μελέτη. «Το να έχει κανείς ένα σκύλο, επίσης, έχει συνδεθεί με καλύτερη πνευματική υγεία σε άλλες μελέτες, καθώς και λιγότερη κοινωνική απομόνωση – και τα δύο συνιστούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακές προσβολές».

Η ομάδα του Dr. Lopez-Jimenez ανέλυσε στοιχεία από το Kardiovize Brno 2030 project, τα οποία άντλησε από ένα δείγμα κατοίκων της πόλης Brno, στην Τσεχία. Οι ερευνητές εξέτασαν 1.769 υποκείμενα (ηλικίας από 25 έως 64 ετών, 44,3% άνδρες), οι οποίοι δεν είχαν ιστορία καρδιακών νοσημάτων, και τα αξιολόγησαν με κριτήριο επτά ιδανικές συμπεριφορές και παράγοντες υγείας, όπως σκιαγραφήθηκαν από την American Heart Association: δείκτη μάζας σώματος, διατροφή, φυσική άσκηση, κάπνισμα, πίεση, γλυκόζη αίματος και συνολική χοληστερόλη.

Συνέκριναν τις τιμές της καρδιαγγειακής υγείας όσων έχουν οικόσιτα ζώα και όσων δεν έχουν. Στη συνέχεια συνέκριναν τις τιμές της καρδιαγγειακής υγείας όσων έχουν σκύλους, με εκείνες αυτών που έχουν άλλα ζώα, αλλά και εκείνων που δεν έχουν καθόλου ζώα.

«Γενικά, όσοι έχουν οποιοδήποτε ζώο είναι πιο πιθανό να αναφέρουν περισσότερη φυσική δραστηριότητα, καλύτερη διατροφή και σάχκαρο σε ένα ιδεατό επίπεδο», είπε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Dr. Andrea Maugeri, ερευνητής στο International Clinical Research Center στο St. Anne’s University Hospital στην Brno, και στο Πανεπιστήμιο της Κατάνια, στην Ιταλία.

«Τα μεγαλύτερα οφέλη από ένα κατοικίδιο τα έχουν εκείνοι που έχουν σκύλο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εκπαιδευτικού επιπέδου».

«Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν, σώσουν ή αγοράσουν ένα ζώο ως δυνατή στρατηγική για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας τους, στο μέτρο που η κατοχή ζώου τους οδηγεί σε μια περισσότερο ενεργητικό φυσικό τρόπο ζωής», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

 

Πηγή: sci-news.com

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding