Είναι οι σκύλοι περισσότερο λογικοί από τους ανθρώπους;

Στο 2018 Liberty Science Center Genius Gala, η Laurie Santos, γνωστική ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Yale, έκανε ένα πείραμα επί σκηνής. Έδειξε στο κοινό ένα κουτί με μια κυλινδρική λαβή στο πλάι. Αρχικά κούνησε το χερούλι μερικές φορές και στη συνέχεια άνοιξε το κουτί από πάνω. Μετά επανέλαβε τη διαδικασία.

Η Santos είπε ότι αν ζητούσε από έναν άνθρωπο να ανοίξει το κουτί, εκείνος θα έκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα: θα προσπαθούσε να κουνήσει το χερούλι πρώτα και μετά να ανοίξει το κουτί από πάνω. Αντί όμως να ζητήσει κάτι τέτοιο από άνθρωπο, η Santos ανέβασε στη σκηνή ένα σκύλο για να προσπαθήσει να ανοίξει το κουτί, το οποίο περιείχε μια αμοιβή με τη μορφή κεράσματος σκύλου. Η Santos έδειξε στο σκύλο πώς να ανοίξει το κουτί, ακριβώς όπως προηγουμένως: κουνάς το χερούλι και στη συνέχεια ανοίγεις το πάνω μέρος. Ο σκύλος παρατηρούσε προσεκτικά, αλλά όταν ήρθε η ώρα να πάρει το κέρασμά του, μύρισε το κουτί, αγνόησε το χερούλι και με τη μύτη άνοιξε το πάνω μέρος του κουτιού. Τελικά, το χερούλι δεν συνδεόταν καθόλου με τίποτα και δεν είχε καμία σχέση στο άνοιγμα του κουτιού.

Οι σκύλοι «είναι πράγματι καλοί στο να μαθαίνουν από εμάς, αλλά, με περίεργους τρόπους, μπορεί να είναι καλύτερο στο να μαθαίνουν από εμάς από ό,τι εμείς μαθαίνουμε από τον εαυτό μας», επεσήμανε η Santos. Είναι «λιγότερο παράλογοι στο να ακολουθούν τη συμπεριφορά μας απ’ ό,τι εμείς οι άνθρωποι είμαστε».

Από την άλλη, οι άνθρωποι είναι πιθανό να πέσουν θύμα του φαινομένου που ονομάζεται «υπερβολική μίμηση». «Ορισμένες φορές μιμούμαστε υπερβολικά. Έχουμε τόσο μεγάλη την τάση να εμπιστευόμαστε τους άλλους, ώστε κατά κάποιον τρόπο αντιγράφουμε τα πράγματα που τους βλέπουμε να κάνουν, ακόμα κι όταν αυτά που κάνουν οι άλλοι δεν είναι τόσο έξυπνα», παρατηρεί η Santos.

Είτε διδάσκει μαϊμούδες στο πώς να χρησιμοποιήσουν χρήματα είτε παραδίδει το αγαπημένο της μάθημα στο Yale σχετικά με το πώς να γίνουμε χαρούμενοι, η Santos ερευνά σε βάθος τη νόηση των ζώων, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. «Έχουμε αναπτύξει αυτή τη νόηση που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτά τα απίστευτα πράγματα» όπως το να δημιουργούμε πολιτισμούς και να αναπτύσσουμε τεχνολογίες, λέει η Santos. «Αλλά δεν είμαστε τέλειοι. Όταν εξετάζει κανείς τη συμπεριφορά μας, διαπιστώνει ότι έχουμε αυτές τις βαθιά ριζωμένες τάσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σε λάθος κατεύθυνση διαρκώς – θεωρώ ότι αυτό νομίζω πως θα πρέπει να μας αφυπνίσει».

Πηγή: Live Science

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding