Παράξενο πετρογλυφικό ανακαλύφθηκε στο Ιράν

Ένα παράξενο πετρογλυφικό ανακαλύφθηκε σε επαρχία του Ιράν μετά από έρευνες αρχαιολόγων.

Έχει μήκος 14 εκ. και πλάτος 11 εκ. Απεικονίζει ένα πλάσμα εξάποδο με άκρα σαν δαγκάνες.

Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο οργανισμός, μια ομάδα ερευνητών από το Ιράν και την Ταϊβάν χρησιμοποίησαν ταξινομικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν μορφολογικούς χαρακτήρες και συνέκριναν το πετρογλυφικό με αρθρόποδα που είναι γνωστό ότι υπήρχαν στην περιοχή, καθώς και τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους.

Επίσης το σχέδιο συγκρίθηκε με αρχαία ανθρωπόμορφα και ανθρωπομορφικά σχέδια ζώων στο Ιράν και σε άλλες χώρες, ώστε να βρεθούν πιθανές ομοιότητες.

Οι επιστήμονες είπαν ότι τα έξι πόδια υποδεικνύουν έντομο, ενώ το τριγωνικό κεφάλι με τα μεγάλα μάτια και τα αρπακτικά χέρια είναι χωρίς αμφιβολία αυτά της τάξης του εντόμου μάντης, με τα οποία αρπάζει μύγες, μέλισσες ακόμα και μικρά πουλιά.

 Πιο μυστηριώδη είναι τα άκρα της μέσης, τα οποία καταλήγουν σε θηλιές ή κύκλους. Το εγγύτερο σχέδιο είναι μιας πετρογλυφικής φιγούρας που βρίσκεται σε διάφορα μέρη του κόσμου και αναπαριστά ένα πρόσωπο με κύκλους στα πλευρά.

Μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, λένε οι ερευνητές, για τον λόγο που οι προϊστορικοί άνθρωποι ένιωθαν την ανάγκη να σκαλίσουν έναν άνθρωπο-μάντη, αλλά το πετρογλυφικό υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι έχουν συνδέσει τον μάντη με το υπερφυσικό από τα αρχαία ακόμη χρόνια.

Πέραν τούτου, το σχέδιο φανερώνει ότι στους προϊστορικούς χρόνους, το έντομο μάντης ήταν ζώα που συνδέονταν με τον μυστικισμό.

Τα ευρήματα είχαν δημοσιευθεί στο Journal of Orthoptera Research.

 

Πηγή: SciNews


 

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding