Ο στερεός πυρήνας της Γης θα αρχίσει να περιστρέφεται αντίστροφα μέσα στα επόμενα 10 χρόνια – Άγνωστες οι επιπτώσεις

Σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, ένα ιδιαίτερο γεγονός βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα, πρόσφατα σταμάτησε η περιστροφή του στερεού εσωτερικού πυρήνα της Γης και φαίνεται ότι ο πυρήνας ετοιμάζεται να αναστρέψει την κίνησή του προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον σεισμολόγο Σιαοντόνγκ Σονγκ του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γεωεπιστήμης Nature Geoscience, βασίζουν τις εκτιμήσεις τους στην ανάλυση σεισμικών κυμάτων από σχεδόν πανομοιότυπους σεισμούς, που διαπέρασαν τον γήινο πυρήνα ακολουθώντας παρόμοια «μονοπάτια» από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

Το πόρισμα της ανάλυσης ήταν ότι, μετά τη δεκαετία του 1970, ο εσωτερικός πυρήνας περιστρεφόταν ολοένα ταχύτερα με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Μεταξύ 2009 και 2011 φαίνεται πως σταμάτησε η περιστροφή του. Η πιθανή αιτία είναι η επικείμενη αναστροφή της κατεύθυνσης περιστροφής.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η επικείμενη νέα αλλαγή στην περιστροφή του πυρήνα με αντίθετη κατεύθυνση εντάσσεται σε έναν πιθανό περιοδικό κύκλο διάρκειας έξι έως επτά δεκαετιών. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια θεωρία που χρειάζεται επιβεβαίωση. Με βάση αυτό το μοντέλο, ο πυρήνας αναμένεται να περιστρέφεται δυτικόστροφα ολοένα και πιο γρήγορα έως τη δεκαετία του 2040, οπότε θα σταματήσει και θα αναστρέψει ξανά την κίνηση του προς τα ανατολικά.

Ο εσώτερος πυρήνας έχει τη δυνατότητα να περιστρέφεται διαφορετικά από την υπόλοιπη στερεά Γη, καθώς χωρίζεται από την υπόλοιπη στερεά Γη από τον υγρό εξώτερο πυρήνα. Η περιστροφή του εσωτερικού πυρήνα επηρεάζεται από το μαγνητικό πεδίο που δημιουργεί ο εξωτερικός λιωμένος πυρήνας και εξισορροπείται από τις βαρυτικές επιδράσεις του μανδύα, του ενδιάμεσου στρώματος της Γης ανάμεσα στον πυρήνα και στον φλοιό.

Δύο είναι τα θέματα που είναι υπό διερεύνηση από την επιστημονική κοινότητα. Το πρώτο είναι η ταχύτητα περιστροφής του πυρήνα και η μεταβολή της. Το δεύτερο είναι η σύνδεση της αλλαγής αυτής με γεωφυσικές αλλαγές στην επιφάνεια της Γης, όπως το μαγνητικό πεδίο και η διάρκεια της μέρας.

Πηγή: newsbeast