Πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη στον πλανήτη Άρη

Μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έγινε από τα δεδομένα που συγκέντρωσε το Mars Express του ESA (European Space Agency) στον λεγόμενο «Κόκκινο πλανήτη», τον Άρη. Συγκεκριμένα, βρήκαν μια λίμνη με νερό, θαμμένη κάνω από στρώματα πάγου και σκόνης στη νότια πολική περιοχή του πλανήτη.

Βέβαια, στοιχεία για το υγρό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη είναι φανερά στην επιφάνειά του, με τη μορφή ολόκληρων δικτύων ξεραμένων ποταμών και καναλιών εκροών. Επίσης ανακαλύφθηκαν ορυκτά που μπορούν να σχηματιστούν μόνο με την παρουσία υγρού νερού.

Ωστόσο, η σημαντική μεταβολή του κλίματος στον πλανήτη έχει αλλάξει τόσο πολύ, ώστε πλέον το υγρό νερό δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα στην επιφάνειά του. Γι’ αυτό και οι επιστήμονες έψαχναν υπόγεια. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα από το δεκαπέντε ετών διαστημόπλοιο Mars Express βρήκαν ότι υπάρχει νερό και πάγος στους πόλους του πλανήτη.

Τα ευρήματα θυμίζουν τη λίμνη Βοστόκ, που ανακαλύφθηκε περίπου 4 χλμ. κάτω από τον πάγο της Ανταρκτικής. Ορισμένες μορφές μικροβιακής ζωής είναι γνωστό ότι αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα κάτω από πάγους, αλλά μπορεί το περιβάλλον του Άρη να αποτελέσει κατάλληλο περιβάλλον για αυτές τις μορφές ζωής; Το αν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη παραμένει ανοιχτό ερώτημα και θα συνεχίσουν να αναζητούν απαντήσεις οι αποστολές στον Άρη, συμπεριλαμβανόμενης της πρόσφατης Ευρωπαϊκής-Ρωσικής ExoMars.

 

Πηγή: ESA