ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ

Αν θα επιλέγαμε μια λέξη για να χαρακτηρίσουμε την παρούσα περίοδο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αυτή θα ήταν η «κρίση». Πράγματι, ως χώρα βιώσαμε την οικονομική κρίση που ξέσπασε τη δεκαετία του 2010. Στη συνέχεια ενέσκηψε η παγκόσμια υγειονομική κρίση της Covid-19, ενώ τώρα (χωρίς να έχουμε απαλλαγεί από τον κορονοϊό) περνάμε μια εξίσου παγκόσμια κρίση ενέργειας και ακρίβειας.

Η αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων είναι θέμα πολυσύνθετο. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τις εθνικές πολιτικές, αλλά και για τον καθένα από εμάς, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το ζήτημα δεν είναι το αν θα τις αντιμετωπίσουμε, αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, αλλά το πώς θα σταθούμε απέναντι σε αυτές.

Κάθε κρίση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, το οποίο σημαίνει ότι απαιτείται ξεχωριστός τρόπος αντιμετώπισής της. Ακόμα και εκείνοι που έχουν τη δυνατότητα να σταθούν απέναντί της σε κάποιον τομέα, σε κάποιον άλλο χρειάζονται στήριξη, μικρή ή μεγάλη.

Ανάλογα με το πρόσωπο και την περίπτωση, προφανώς η στήριξη διαφέρει. Έτσι, σε προσωπικό επίπεδο, χρειάζεται βοήθεια στο ψυχοσυναισθηματικό πεδίο, όπου κανείς μπορεί να απευθυνθεί είτε σε κάποιον ειδικό, είτε ακόμα και σε κάποιον φίλο.

Σε επαγγελματικό επίπεδο, όπου τα πράγματα είναι αρκετά περίπλοκα, υπάρχει η δυνατότητα είτε να αναζητήσει κανείς έναν επαγγελματία, ώστε να του δώσει συμβουλές, είτε ο ίδιος να επιμορφωθεί, παρακολουθώντας έγκυρα προγράμματα εστιασμένα σε τέτοια ζητήματα (π.χ. το πρόγραμμα «Οικονομική Κρίση και Ανάκαμψη μετά τον Covid-19» του E-learning του ΕΚΠΑ).

Επιπλέον, λόγω της σοβαρότητας κάθε κρίσης, ειδικά όταν πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα, διάφοροι οργανισμοί φροντίζουν να συγκεντρώνουν ειδικούς, ώστε να προσφέρουν ευρύτερες γνώσεις στον κόσμο, τόσο σε άλλους ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό. Μέσα  σε αυτό το πλαίσιο, σημαντικοί εκδοτικοί οίκοι επιλέγουν να προσθέσουν στους καταλόγους τους μελέτες ανθρώπων που ξέρουν να κάνουν έγκυρη έρευνα, ώστε να μας διαφωτίζουν τόσο για το παρόν όσο και για το μέλλον των κρίσεων και της ζωής μας μετά από αυτές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Springer, εκδοτικού οίκου παγκόσμιου βεληνεκούς, ο οποίος μάλιστα περιλαμβάνει στον σχετικό κατάλογό του μελέτη ενός σημαντικού έλληνα οικονομολόγου, του ομότιμου καθηγητή Οικονομικών Π.Ε. Πετράκη (Greek Culture After the Financial Crisis and the Covid-19 Crisis).

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη, όταν αντιμετωπίζουμε μια κρίση, είναι να μην εστιάζουμε σε μία όψη της, επειδή ενδεχομένως θα είναι πιο επιτακτικής σημασίας. Χρειάζεται να καλύπτουμε όσο γίνεται περισσότερες, ώστε να θωρακιζόμαστε καλύτερα τόσο απέναντι στο άμεσο πρόβλημα όσο και σε πιθανά μελλοντικά.

Μιχάλης Κατσιμίτσης