Πόσο επηρεάζουν τη μνήμη μας τα κινητά;

Η ταχεία πρόοδος της τεχνολογίας της πληροφορίας συμβαδίζει με την αύξηση στην έκθεσή μας σε κύματα ραδιοσυχνοτήτων καθημερινά. Η πιο συχνή πηγή έκθεσης του εγκεφάλου είναι το κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι. Αρκετές μελέτες έχουν γίνει για να εντοπιστούν πιθανές συνέπειες στην υγεία, αν και τα αποτελέσματα παραμένουν μη καταληκτικά.

Έγινε έρευνα από επιστήμονες του σουηδικού ινστιτούτου Tropical and Public Health για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ έκθεσης στα κύματα αυτά από ασύρματες συσκευές επικοινωνίας και την απόδοση της μνήμης σε ενήλικες.

Για την έρευνα παρατηρήθηκαν 700 ενήλικες για μια περίοδο άνω του ενός έτους. Το συμπέρασμα ήταν ότι η παρατεταμένη χρήση κινητού τηλεφώνου έχει αρνητικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της απόδοσης της σχηματικής μνήμης σε ενήλικες, επιβεβαιώνοντας προηγούμενα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν το 2015. Η σχηματική μνήμη κυρίως εντοπίζεται στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου και ο συσχετισμός της με τις ραδιοσυχνότητες εντοπίστηκε περισσότερο στους ενήλικες που χρησιμοποιούν το κινητό τηλέφωνο στη δεξιά μεριά του εγκεφάλου. «Αυτό ενδεχομένως υπονοεί ότι τα κύματα αυτά που απορροφώνται από τον εγκέφαλο είναι υπεύθυνα για τις παρατηρούμενες σχέσεις», είπε ο Martin Röösli, επικεφαλής του Environmental Exposures and Health στο σουηδικό TPH.

Άλλες όψεις της χρήσης των ασύρματων επικοινωνιών, όπως το να στέλνουμε μηνύματα, να παίζουμε παιχνίδια ή να κάνουμε αναζήτηση στο Διαδίκτυο προκαλούν μόνο περιφερειακά έκθεση των κυμάτων αυτών στον εγκέφαλο και, ως εκ τούτου, δεν συνδέονται με την απόδοση της μνήμης. Ωστόσο, ο κ. Röösli τόνισε ότι χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να αποκλειστεί η επίδραση άλλων παραγόντων.

Ο ίδιος αναφέρει ότι οι ενδεχόμενοι αυτοί κίνδυνοι για τον εγκέφαλο μπορούν να μειωθούν με τη χρήση ακουστικών ή των ηχείων της συσκευής, ειδικά όταν η ποιότητα του δικτύου είναι χαμηλή και το κινητό τηλέφωνο λειτουργεί στη μέγιστη ενέργειά του.

 

Πηγή: science daily