Επηρεάζεται η προσωπικότητα του σκύλου από άνθρωπο που τον φροντίζει;

Όταν οι άνθρωποι βιώνουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, τα στοιχεία της προσωπικότητάς τους ενδέχεται να αλλάξουν. Το ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό συμβαίνει το ίδιο με τους σκύλους τους.

Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, ο Dr. William Chopik και ο συνάδελφός του Dr. Jonathan Weaver του Michigan State University εξέτασαν ανθρώπους που είχαν 1.681 σκύλους (μέσος όρος ηλικίας: 6,44 χρόνια, 46,2% θηλυκά), μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν 50 διαφορετικές ράτσες.

Για την έρευνα αυτή οι άνθρωποι αξιολόγησαν την προσωπικότητα του σκύλου τους και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το ιστορικό της συμπεριφοράς του σκύλο. Οι άνθρωποι επίσης απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη δική τους προσωπικότητα.

«Βρήκαμε συσχετισμούς σε τρεις σημαντικές περιοχές: ηλικία και προσωπικότητα, ομοιότητες στην προσωπικότητα του ανθρώπου και του σκύλου, καθώς και στην επίδραση που ασκεί στην προσωπικότητα του σκύλου η ποιότητα της σχέσης του με τον άνθρωπο», ανέφερε ο Dr. Chopik.

«Οι πιο ηλικιωμένοι σκύλοι είναι πολύ πιο δύσκολο να εκπαιδευτούν. Βρήκαμε ότι το καλύτερο “σημείο” για να διδαχθεί υπακοή ένας σκύλος είναι η ηλικία των έξι χρόνων περίπου, όταν ξεπερνάει την κατάσταση του ενθουσιασμού του κουταβιού, αλλά πριν οριστικοποιηθεί ο τρόπος συμπεριφοράς τους».

«Ένα στοιχείο που σπάνια αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου στα σκυλιά είναι ο φόβος και το άγχος».

Η έρευνα έδειξε ότι οι σκύλοι και οι άνθρωποι που τους φροντίζουν έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας.

Οι εξωστρεφείς άνθρωποι αξιολόγησαν τα σκυλιά τους ως πιο ενθουσιώδη και δραστήρια, ενώ άλλοι με έντονα αρνητικά συναισθήματα αξιολόγησαν τον σκύλο τους ως πιο φοβικό, δραστήριο και ανταποκρινόμενο λιγότερο στην εκπαίδευσή του.

Οι άνθρωποι που αξιολόγησαν τον εαυτό τους ως συμπαθή αξιολόγησαν το σκύλο τους ως λιγότερο φοβικό και λιγότερο επιθετικό σε ανθρώπους και ζώα.

Εκείνοι που αισθάνονταν πιο χαρούμενοι σχετικά με τις σχέσεις τους με το σκύλο τους ανέφεραν ότι ο σκύλος τους είναι ενεργός και ενθουσιώδης, καθώς και ότι ανταποκρινόταν καλύτερα στην εκπαίδευση.

«Η επιθετικότητα και το άγχος δεν έχουν μεγάλη σημασία όταν υπήρχε μια χαρούμενη σχέση»,  ανέφερε ο Chopik.

Τα ευρήματα της έρευνας απέδειξαν πόσο μεγάλη επίδραση μπορούν να ασκούν οι άνθρωποι στην προσωπικότητα του σκύλου τους.

Πηγή: Sci-news

,

www.YouGoCulture.com

Online διαδραστική πλατφόρμα προβολής του πολιτισμού των Ελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μπες στο www.act4Greece.gr Επίλεξε τη ∆ράση YOU GO CULTURE

Κάνε τη δωρεά σου με ένα κλικ στο

ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ

ή με απ’ ευθείας κατάθεση ή μέσω internet, phone και mobile banking.

Πρόγραμμα Crowdfunding