ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΤΕΛΑΒΕ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ''2016 MANFRED LACHS SPACE LAW MOOT COURT COMPETITION''
ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Η ομάδα της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης για το Δίκαιο του Διαστήματος, «2016 Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition», που έλαβε χώρα στις 27 - 29 Απριλίου στη Γλασκώβη, ανακηρύχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Πρωταθλήτρια Ευρώπης, ενώ έλαβε και το βραβείο των καλύτερων γραπτών υπομνημάτων (best memorials). Η ομάδα της Σχολής είχε επιτύχει την ίδια υψηλή διάκριση και πέρυσι, στο Βελιγράδι (1-5 Ιουνίου 2015).

Ο εν λόγω διαγωνισμός (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition) διοργανώνεται, σε ετήσια βάση, από το International Institute of Space Law και, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το European Centre of Space Law (ECSL). Η προς κρίση υπόθεση της φετινής χρονιάς αφορούσε θέματα ευθύνης από διαστημικές δραστηριότητες (εκτόξευση και θέση σε τροχιά δορυφόρων), στην προστασία του περιβάλλοντος από μη λειτουργικά διαστημικά αντικείμενα (space debris) καθώς και στο νομικό πλαίσιο διάσωσης και επιστροφής αστροναυτών και διαστημικών αντικειμένων που βρέθηκαν σε κατάσταση ανάγκης.

Η Νομική Σχολή Αθηνών συμμετέχει τα τελευταία έξι χρόνια στον εν λόγω Διαγωνισμό, δημιουργεί δε πλέον, μέσα από συνεχείς επιτυχίες, τη δική της λαμπρή παράδοση στην εν λόγω εκπαιδευτική διαδικασία: Το 2011, στην πρώτη της συμμετοχή στο διαγωνισμό, η ομάδα της Σχολής κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη, ενώ ένα από τα μέλη της βραβεύθηκε ως η καλύτερη αγορήτρια του διαγωνισμού (Δήμητρα Στεφούδη). Το 2012 η ομάδα μας κατέλαβε την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Το 2013, η Σχολή μας προκρίθηκε στον Ημιτελικό του Ευρωπαϊκού γύρου και κατέλαβε μία εκ των τεσσάρων κορυφαίων θέσεων στην Ευρώπη, λαμβάνοντας εξαιρετικά σχόλια και εγκωμιαστικές κριτικές. Το 2015, όπως ήδη αναφέρθηκε, η ομάδα μας κατέκτησε για δεύτερη φορά την πρώτη θέση στους ευρωπαϊκούς γύρους και εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους. Εκεί κατέκτησε τη δεύτερη θέση παγκοσμίως, ενώ ένα από τα μέλη της ομάδας βραβεύτηκε ως ο καλύτερος αγορητής του διαγωνισμού (Αθανάσιος Πλεξίδας). Με τη φετινή, ήδη τρίτη σε έξι χρόνια, κατάκτηση της πρώτης θέσης στην Ευρώπη, η Νομική Σχολή Αθηνών αναδεικνύεται, με μεγάλη διαφορά, ως η ομάδα με τις μεγαλύτερες διακρίσεις στο διαγωνισμό διαχρονικά.

Τα μέλη που χάρισαν, κατά τη φετινή χρονιά, την πρώτη θέση στην ομάδα ήταν οι προπτυχιακοί φοιτητές Γεωργία-Ελένη Εξάρχου, Φιλαρέτη Κουϊμτζή Φιλαρέτου και Σοφία Στελλάτου, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του κ. Γ. Κυριακόπουλου, Λέκτορα Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Αθηνών. Τον ακαδημαϊκό υπεύθυνο κ. Κυριακόπουλο συνεπικούρησε, στην προετοιμασία της ομάδας, η προπτυχιακή φοιτήτρια κα Γεωργία-Μαρία Καλογήρου, η οποία είχε λάβει μέρος στο διαγωνισμό το 2014.

Η Νομική Αθηνών διαγωνίστηκε με τις αντίστοιχες ομάδες κορυφαίων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, αντιμετωπίζοντας στα προκριματικά τις Νομικές Σχολές του Βελιγραδίου και του Λουξεμβούργου, στα Ημιτελικά την ομάδα της Κολωνίας (Πανεπιστήμιο με μεγάλη παράδοση στο Δίκαιο του Διαστήματος, αφού διαθέτει ειδικευμένο Ινστιτούτο), στο δε Τελικό επικράτησε του Πανεπιστημίου του Leiden (Ολλανδία), ομάδας με πολλές διακρίσεις στο διαγωνισμό, η οποία επίσης υποστηρίζεται από Ινστιτούτο Αεροπορικού και Διαστημικού Δικαίου.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής, ως νικήτρια του Ευρωπαϊκού Γύρου, θα εκπροσωπήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στους Παγκόσμιους Τελικούς Γύρους που θα λάβουν χώρα στις 26-30 Σεπτεμβρίου στη Guadalajara του Μεξικού, όπου θα αναμετρηθεί με τις αντίστοιχες νικήτριες ομάδες Αμερικής, Αφρικής και Ασίας/Ειρηνικού.

Η διάκριση αυτή, καθώς και η επιβλητική, πλέον, διαχρονικά, παρουσία των ομάδων της Νομικής Σχολής Αθηνών στον εν λόγω διαγωνισμό εικονικής δίκης αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, το εξαιρετικό επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών και φοιτητριών (όλες οι παραπάνω διακρίσεις έχουν κατακτηθεί από διαφορετικές, κάθε χρόνο, ομάδες φοιτητών), τη δίψα τους για έρευνα και μάθηση, καθώς και την ιδιαίτερα υψηλή συγκριτική θέση στην οποία βρίσκονται μεταξύ των συναδέλφων τους ανά τον κόσμο.

Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών έτυχε της ευγενικής ενίσχυσης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).

Ομάδα Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ