Τα νέα μας

Οι επιστήμονες βρήκαν «πυκνές» κοινότητες πλασμάτων που ζουν πολύ βαθιά κάτω από τη θάλασσα. Είναι μια ανακάλυψη που δίνει ελπίδες για να βρεθεί παρόμοια ζωή στον Άρη.

Συγκεκριμένα σε έναν ηφαιστειακό βράχο, σε περισσότερα από 100 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας, ανακαλύφθηκε ότι είναι γεμάτο από πλάσματα.

Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι και άλλα, παρόμοια περιβάλλοντα, όπως αυτό του κόκκινου πλανήτη, μπορούν επίσης να είναι μέρη κατάλληλα για να φιλοξενήσουν ζωή.

Η χρονολόγηση της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας είναι από τις ισχυρότερες που έχουν ποτέ συμβεί στη Γη, οπότε αποτελεί σημαντική πρόκληση και πολλοί ξένοι και Έλληνες επιστήμονες ασχολούνται κατά καιρούς με το ζήτημα, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δεντροχρονολόγησης και ανθρωπολογίας Σάρλοτ Πίρσον, επικεφαλής του Εργαστηρίου Έρευνας Δακτυλίων Δέντρων του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Ένα παράξενο πετρογλυφικό ανακαλύφθηκε σε επαρχία του Ιράν μετά από έρευνες αρχαιολόγων.

Έχει μήκος 14 εκ. και πλάτος 11 εκ. Απεικονίζει ένα πλάσμα εξάποδο με άκρα σαν δαγκάνες.

Προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο οργανισμός, μια ομάδα ερευνητών από το Ιράν και την Ταϊβάν χρησιμοποίησαν ταξινομικές μεθόδους. Συγκεκριμένα, ανέλυσαν μορφολογικούς χαρακτήρες και συνέκριναν το πετρογλυφικό με αρθρόποδα που είναι γνωστό ότι υπήρχαν στην περιοχή, καθώς και τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς τους.

Τελικά, ο κορονοϊός που μαστίζει την ανθρωπότητα έχει δημιουργηθεί σε εργαστήριο ή όχι; Νέα μελέτη δίνει απάντηση σε αυτό το ερώτημα που απασχολεί λιγότερο ή περισσότερο πολλούς ανθρώπους.

Η Γη ήταν εντελώς διαφορετική όταν σχηματίστηκε σε σχέση με σήμερα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Natural Geoscience. Οι ερευνητές που δημοσίευσαν το άρθρο εξέτασαν ένα κομμάτι φλούδας ωκεανού από τη βορειοδυτική Αυστραλία, η χρονολογία του οποίου είναι 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το γεωλογικό μέρος, που ονομάζεται «περιοχή Πανόραμα», παρείχε στοιχεία σχετικά με τη χημεία του ωκεάνιου νερού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Κατά τη διάρκεια εκσκαφών στο Lacanja Tzeltal στο Μεξικό, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια της πρωτεύουσας ενός βασιλείου γνωστού από την κλασική περίοδο των Μάγια ως «Λευκού Σκύλου».

(Φωτό: Golden et al, doi: 10.1080/00934690.2019.1684748)

Σύμφωνα με τον Δρ Charles Golden, ανθρωπολόγο αρχαιολόγο στο πανεπιστήμιο Brandeis, η ανακάλυψη του Λευκού Σκύλου είναι μια μεγάλη πρόοδο στην προσπάθεια κατανόηση της πολιτικής και του πολιτισμού των Μάγια.

Μια έκρηξη στο σύμπαν που είναι πολύ ισχυρότερη από κάθε άλλη που έχει ποτέ παρατηρηθεί ανακάλυψαν οι αστρονόμοι.

Έναν νέο μικροσκοπικό συνοδό σε τροχιά γύρω της απέκτησε η Γη. Πρόκειται για ένα προσωρινό φυσικό δορυφόρο, ένα μίνι φεγγάρι όπως το αποκαλούν οι αστρονόμοι σε μέγεθος αυτοκινήτου, ο οποίος ονομάστηκε «2020 CD3» από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση.

Πόσοι από εμάς έχουμε συναντήσει ανθρώπους στο δρόμο, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο εργασίας μας που να έχουν διάφορα τικ; Που να κουνούν περίεργα το κεφάλι, τον ώμο τους, ή να κάνουν περίεργους ήχους από τη μύτη, το στόμα ή το λαιμό; Ελάχιστοι γνωρίζουμε ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις συναντούμε το Σύνδρομο Τουρέτ. Σ’ αυτό το άρθρο θα γίνει προσπάθεια να περιγραφεί αυτή η σπάνια διαταραχή όπως παρουσιάζεται στη βιβλιογραφία του επιστημονικού χώρου της Υγείας και της Ψυχολογίας.

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στην 74η θέση  παγκοσμίως με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations» της Webometrics, η οποία δημοσιεύθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2020.